Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.

Column

Kan Homburg ontsnappen?

De AFM was het zat met Homburg Invest en trok de vergunning in. Heeft het vastgoedfonds nog uitwegen uit de problemen?

Dit artikel is gepubliceerd op Participaties.nl, een zustersite van IEX.nl, die geheel is gewijd aan niet-genoteerde beleggingen. Op deze site kunt u de komende tijd alle nieuwe ontwikkelingen in de affaire Homburg nauwgezet volgen. Via de link helemaal linksboven aan deze pagina keert u terug naar IEX.nl.


De aanhoudende slechtnieuwsshow over het veel geplaagde Canadese/Nederlandse vastgoedfonds Homburg Invest heeft een nieuw hoogtepunt bereikt door de intrekking van de AFM-vergunning. Hoewel de huidige directie van Homburg Invest onder aanvoering van Jan Schöningh al heeft aangekondigd de intrekking "met alle juridische middelen" te bestrijden denk ik persoonlijk dat het vergeefse moeite is.

De AFM was het gewoonweg zat om jarenlang aan het lijntje te worden gehouden, waarbij het op talloze verzoeken en vragen geen of onvoldoende inhoudelijk antwoord heeft gekregen. Vul maar "Homburg" in het zoekvenster van Vastgoedjournaal en een lange lijst met AFM-schermutselingen ontvouwt zich voor de lezer.

Overigens had Homburg Invest onder het nieuwe bewind van Jan Schöningh – die oprichter Richard Homburg in maart dit jaar opvolgde - beterschap beloofd door meer transparantie te beloven richting de aandeelhouders, de obligatiehouders (de circa 9000 Nederlandse beleggers die 430 miljoen euro hebben gestort) en de AFM.

De transparantie voor de eerste twee groepen is er inderdaad iets op vooruit gegaan door een aparte Nederlandstalige website (www.homburginvestinformatie.nl) in het leven te roepen naast de traditioneel onleesbare en onbegrijpelijke website van Homburg Invest die overigens al sinds medio dit jaar niet meer is bijgewerkt. Maar veel stelt het niet voor.

Surseance op het nippertje

Helaas heeft de snel inzettende crisis de goede voornemens van het Homburg Invest bestuur ingehaald. Sinds begin september is het vastgoedfonds onder de Canadese surséancewet bezig aan een omvangrijke herstructurering met als doel het fonds te bevrijden van haar almaar knellende schuldpositie.

Die bedroeg medio 2011 omgerekend 1,2 miljard euro, inclusief de eerder genoemde 430 miljoen aan Nederlandse inleg in de acht Homburgbonds en de ‘eindeloze’ Securities-A lening. Die surseance kwam overigens net op het nippertje. Volgende week, op 30 november, en op 31 december 2011 dienen de Homburg Mortgage Bonds 4 en 5 van elk 20 miljoen euro te worden afgelost. Volgend jaar juni staat de aflossing van de nummers 6 en 7, elk voor 31,2 miljoen, op de rol.

De hoge schuldpositie en de diverse rondes aan afwaarderingen op de vastgoedportefeuille van 1,1 miljard euro hebben de solvabiliteit uitgehold van een zeer magere 3% eind juni tot negatief, volgens de summiere, recent gepubliceerde derdekwartaalcijfers. De herstructurering zou kans van slagen hebben wanneer leningen met medewerking van de bondholders kunnen worden omgezet in aandelen.

Zwaard van Damocles

Daarnaast zou het fonds een nieuwe aandelenemissie kunnen doen. Maar die weg is afgesneden nu AFM de vergunning heeft ingetrokken. De vraag is of Homburg Invest nog wel aandelen kan uitgeven met een huidige koers van een paar dubbeltjes. Een beetje emissie zou al tot een enorme verwatering leiden, gesteld dat Homburg Invest toch nieuwe beleggers weet aan te trekken, wat mij nu onwaarschijnlijk lijkt.

Is er nog een ontsnappingsroute om Homburg Invest in veiliger wateren te loodsen? Die lijkt er te zijn: hoewel Homburg Invest als beursfonds de AFM-vergunning is kwijtgeraakt heeft het daaraan gelieerde maar onafhankelijk opererende Nederlandse participatiebedrijf Homburg Capital nog altijd een eigen AFM-vergunning. Die kan in theorie nog nieuw geld ophalen bij Nederlandse beleggers zoals zij vroeger ook de Homburg Bonds hebben verkocht.

Maar hoe dan ook: er is geen zicht op een spoedig herstel van de vastgoedmarkten waar Homburg Invest zich in beweegt en de mogelijkheden tot nieuwe emissies of herfinanciering zijn vrijwel nihil. Daar komt bij dat de rentebetalingen en de komende aflossingen van grote obligatieleningen als een klassiek zwaard van Damocles boven het fonds hangen. Het geleidelijk te gelde maken van het vastgoedbezit om de schulden af te lossen is dan de enige uitweg.

De beleggingsmarkt voor ‘distressed properties’ dus. Is dat erg?

Lees ook De val van Homburg op deze site.
Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van het online vastgoednieuwsplatform Vastgoedjournaal en is verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt. Hentenaar heeft een bedrijfseconomische studie achter de rug maar belegt niet professioneel in vastgoed anders dan in het eigen huis.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober