Nieuws

Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst

In alle provincies zakten de huizenprijzen afgelopen kwartaal. Utrecht, Flevoland en Noord-Holland spanden de kroon.

Beeld: iStock

De daling van de huizenprijzen zet door. In december werd voor een gemiddelde koopwoning 2,3% minder neergeteld dan de maand ervoor. In alle provincies gingen de prijzen naar beneden, maar Utrecht, Flevoland en Noord-Holland spanden de kroon. In de zuidelijke provincies was de daling het kleinst.

Voor een gemiddeld koophuis werd vorige maand €401.436 neergeteld, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Dat is 2,7% meer dan een jaar eerder, maar 2,3% minder dan in november.

Ontwikkeling huizenprijzen

Sinds het hoogtepunt in de huizenmarkt in augustus, is de prijs van een gemiddelde koopwoning met bijna €45.000 gedaald.

Aantal woningtransacties zit wel in de lift

Er werden wel meer woningen verkocht. Het Kadaster registreerde in december 21.336 woningtransacties: bijna 4% meer dan een jaar eerder. Over heel 2022 is wel sprake van een daling, van bijna 15% op jaarbasis.

Prijsdaling het kleinst in de zuidelijke provincies

Het CBS publiceerde ook cijfers over het vierde kwartaal van 2022. Hieruit blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies zijn gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. De laatste keer dat dat gebeurde was tien jaar geleden.

De prijsdaling was het grootst in Utrecht (-3,9%), Flevoland (-3,2%) en Noord-Holland (-3,2%), en het kleinst in de zuidelijke provincies Limburg (-1,2%), Noord-Brabant (-1,5%) en Zeeland (-1,7%)

Het aantal woningtransacties zat in tien van de twaalf provincies in de lift. Vooral in Groningen (+10,9%) en Gelderland (+5,8%) hadden makelaars het druk. Alleen in Flevoland en Utrecht daalden de verkopen, met respectievelijk 5,5% en 1%.

G4: Prijsdaling valt mee in Rotterdam

Ook in de vier grootste steden zakten de huizenprijzen. Utrecht ging aan kop, met een prijsdaling van 6,3% ten opzichte van het derde kwartaal. Op korte afstand volgt Amsterdam (-5,7%). Ook in Den Haag daalden de huizenprijzen forser dan gemiddeld. Alleen in Rotterdam viel de prijsdaling met 1,7% nog relatief mee.

Het aantal woningtransacties laat in de grote steden een gemengd beeld zien. In Den Haag (+6,5%) en Amsterdam (+1,9%) werden meer woningen verkocht dan het kwartaal ervoor, maar in Utrecht en Rotterdam was sprake van een daling.

Vooral appartementen daalden in waarde

De prijsdaling was in alle woningtypen zichtbaar, maar het meest bij appartementen. De prijzen van vrijstaande woningen bleven het meest op peil.

 • Vrijstaande woningen: -1,8%
 • Hoekwoningen: -2,4%
 • Twee-onder-een-kapwoningen: -2,4%
 • Tussenwoningen: -2,4%
 • Appartementen: -3,8%.

... maar de verkoop steeg wel met dubbele cijfers

Kijken we naar de woningverkopen, dan zien we een gemengd beeld. Er werden meer appartementen en vrijstaande huizen verkocht dan in het derde kwartaal. Vooral appartementen gingen als warme broodjes over de toonbank.

Maar bij de overige woningtypen daalde het aantal transacties.

 • Vrijstaande woningen: +0,7%
 • Hoekwoningen: -2,4%
 • Twee-onder-een-kapwoningen: -2,3%
 • Tussenwoningen: -1,9%
 • Appartementen: +10,7%.
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

 1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
 2. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
 3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
 4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
 5. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille