Nieuws

Crowdfunders profiteren van hogere rente

“Ondernemers willen zo graag de investering ophalen dat ze bijvoorbeeld 9% rente voorstellen. Wij zeggen dan: met 8% trek je de beleggers ook wel."

Beleggers kregen dit jaar flink meer rente op hun crowdfundingleningen, zo blijkt uit een rondgang van de NOS langs de grootste crowdfundingplatforms in Nederland. In sommige gevallen verdubbelde de rente bijna.

Voor ondernemers is het niet bepaald goed nieuws, maar de ‘crowd’ zal blij zijn: de rentes op crowdfundingleningen schoten afgelopen jaar omhoog. Centrale banken wereldwijd verhoogden afgelopen jaar in hoog tempo de rentes om de hoge inflatie in te dammen en dat heeft gevolgen gehad voor veel beleggingcategorieën. Ook de spaarrentes stegen in hoog tempo mee, bij sommige banken al tot 3%, waardoor sparen aantrekkelijker werd. Kortgeleden waren de spaarrentes nog negatief.

Rentes schieten omhoog

Het komt niet als een verrassing dat ook bedrijven op zoek naar kapitaal via crowdfunding een hogere rente moeten betalen om investeerders te paaien. In sommige gevallen verdubbelde de rente zelfs, zo zag de NOS.

Op Collin Crowdfund, het grootste platform van Nederland, liep de gemiddelde rente op van 6,6% in oktober 2021 naar 8,6% in oktober dit jaar. Bij concurrent Duurzaam Investeren ging het rentepercentage zelfs van 4,7% naar 8,3%. Hogere rentes tot wel 14% zijn geen uitzondering.

"De belegger verwacht meer rente, omdat de alternatieven ook meer rente opleveren”, aldus directeur Jeroen ter Huurne van Collin Crowdfund tegenover de NOS. Toch ziet hij de interesse voor crowdfunding niet afnemen bij beleggers. "We zijn afgelopen jaar weer met 40 procent gegroeid."

En ook bedrijven kloppen ondanks de hogere rentes nog steeds aan bij de crowd. Ter Huurne merkt zelfs geen extra voorzichtigheid bij bedrijven. “Grappig genoeg temperen wij juist vaak ondernemers”, vertelt hij aan de NOS. “Die willen zo graag de investering ophalen dat ze bijvoorbeeld 9% rente voorstellen. Wij zeggen dan: met 8% trek je de beleggers ook wel."

Meer concurrentie

Het duurt wel langer voordat crowdfundingprojecten worden volgeschreven. Enkele jaren geleden kon een project al binnen een half uur vol zijn. Inmiddels duurt het een paar weken om 1,3 miljoen euro op te halen, merkte de NOS op.

Er speelt momenteel veel op de crowdfundingmarkt. In november dit jaar ging er officieel nieuwe Europese regelgeving in, die als doel heeft de toegang tot financiering voor mkb-ondernemingen en projecten in heel Europa eenvoudiger te maken.

De nieuwe regelgeving heeft er nu al voor gezorgd dat een tiental buitenlandse partijen zijn weg naar de Nederlandse markt heeft gevonden, wat leidt tot extra concurrentie. Onder meer Crowdcube en Seedrs zijn nu actief in Nederland.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  2. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  3. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  4. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’
  5. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille