Nieuws

2023 was een verloren jaar voor private equity

Dit jaar moet een inhaalrace plaatsvinden. "Er komt een lawine van deals aan", voorspelt een expert van Goldman Sachs.

Beeld: iStock

Veel private equity-firma’s schrijven 2023 af als een verloren jaar, nadat het aantal deals ineenzakte als gevolg van de hogere rentes. 2024 moet een inhaaljaar worden op de verwachting dat centrale banken wereldwijd de rentes zullen verlagen.

Door de hogere rentes, bleven veel durfkapitalisten afgelopen jaar op hun handen zitten, terwijl ook de wisselvallige marktomstandigheden ervoor zorgden dat het moeilijk was om te cashen op bestaande investeringen. Diverse partijen zagen bovendien een uitstroom van partners.

“Ik heb sinds 2009 niet meer zo’n vertraging in het aantal private equity-deals gezien als in het afgelopen jaar”, zo zei David Kamo, verantwoordelijk voor fusies en overnames bij Goldman Sachs, tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. “Er komt steeds meer besef in de markt dat dit niet veel langer meer zo kan doorgaan.”

Afgelopen jaar liep de omvang van private equity-deals wereldwijd met 40% terug tot $846 miljard. In 2022 werd er nog voor $1,44 biljoen aan deals gesloten, hetgeen al significant minder was dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van Dealogic.

Het aantal deals liep met 20% terug, maar daartegenover stonden wel enkele omvangrijke deals, vooral in de oliemarkt. Zo nam Exxon sectorgenoot Pioneer Natural Resources over voor een bedrag van €60 miljard en kocht Chevron voor $53 miljard Hess.

Flinke koerswinsten

Ondanks het teruglopende aantal deals, deden private equity-huizen het op de beurs niet slecht in 2023. Zo zagen onder meer Blackstone en Apollo hun koersen met 50% tot 70% oplopen. Daarmee deden deze aandelen het beter dan de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500, die met 24% opliep. De private creditportefeuilles van de investeringshuizen floreerden bij de hogere rentes, terwijl het vooruitzicht van renteverlagingen door centrale banken het sentiment ook goed deden.

Dat neemt niet weg dat de kernactiviteiten van private equity-huizen, namelijk de buyout-business, onder druk stonden door de hogere rentes. Investeerders die in 2021 nog tegen 6% geld konden lenen, zagen dit percentage in het afgelopen jaar oplopen tot wel 9%. Dit maakt het duurder voor investeerders om schulden aan te gaan en een hogere rente knaagt direct aan de marges.

Ook winst nemen was voor private equity-huizen moeilijk. Er werden in de afgelopen tien jaar, op één moment na, niet eerder zo weinig belangen verkocht dan in het derde kwartaal van 2023, zo blijkt uit cijfers van PitchBook. Alleen in de eerste maanden van de coronapandemie waren er minder exits.

Investeerders lijken niet bereid om de huidige lagere waarderingen te accepteren, vooral niet na enkele rooskleurige jaren waarin het geld tegen de plinten klotste en er grof geld werd betaald voor bedrijven.

Veel beursgangen - voor private equity een manier om te cashen op hun investering - werden uitgesteld, na enkele grote teleurstellende beursgangen in de herfst. Tegelijk zijn veel partners van private equity-firma’s gefrustreerd dat er zo weinig deals worden gesloten, terwijl zij nog steeds 1,5% tot 2% aan mangementfee’s betalen.

Lawine van deals

Toch zijn diverse experts optimistisch gestemd voor het nieuwe jaar. Er is vertrouwen in de markt dat centrale banken wereldwijd spoedig starten met het verlagen van de rentes.

Ook een schitterend jaareinde voor aandelen doet het sentiment rond private equity goed, terwijl er langzaam ook weer wat deals in de markt zijn te zien. Zo kijken Blackstone en Permira naar mogelijkheden om het in Oslo genoteerde Adevinta van de beurs te halen voor een bedrag van 13 miljard dollar, terwijl KKR in gesprek is om een belang in Cotiviti te nemen van 11 miljard dollar.

“Het tij lijkt te keren, er komt een lawine van deals aan”, voorspelt Kamo van Goldman Sachs.

Lees ook: Private equity doet deals met minder schulden

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Zo belegt u in private markten
  2. Private equity doet deals met minder schulden
  3. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  4. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen
  5. Altix maakt private equity voor particulieren mogelijk