Nieuws

Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd

De daling die in augustus is begonnen, zet door.

De huizenprijzen zijn in november nog verder gedaald. Er werd voor een bestaande koopwoning gemiddeld €423.124 neergeteld, zo melden het CBS en het Kadaster. Dat bijna €5.000 (ofwel zo'n 1%) minder dan de maand ervoor.

Ten opzichte van augustus is de prijs van een gemiddelde koopwoning met maar liefst €23.139 gekelderd.

De prijs van een gemiddeld koophuis ligt nog wel 4,9% hoger dan een jaar geleden. In oktober bedroeg de stijging op jaarbasis nog 7,8%. Het is de zevende maand op rij dat de prijsstijging is afgevlakt.


De huizenprijzen staan onder druk door de fors gestegen hypotheekrente, die ervoor zorgt dat huizenkopers minder kunnen lenen. Daarnaast zullen de torenhoge inflatie en de economische onzekerheden ongetwijfeld een rol spelen.

Aantal woningtransacties is ook gedaald

Het aantal huizenverkopen neemt al een tijdje af en die trend heeft zich afgelopen maand voortgezet. Het Kadaster registreerde in november 15.146 woningtransacties. Dat is bijna 6% minder dan een jaar geleden. Die daling is wel iets minder groot dan in oktober (8%).

In de eerste elf maanden van 2022 zijn 171.767 huizen verkocht: ruim 16% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst