Nieuws

Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober

Voor een koopwoning werd gemiddeld €446.263 neergeteld: bijna €10.000 minder dan in september en ruim €18.000 minder dan in augustus.

De daling van de huizenprijzen is in oktober doorgezet. Voor een bestaande koopwoning werd gemiddeld €446.263 neergeteld. Dat is bijna €10.000 minder dan in september en ruim €18.000 minder dan in augustus. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijs van een gemiddeld koophuis ligt nog wel 7,8% hoger dan een jaar geleden. In september bedroeg de stijging op jaarbasis nog 9,4%. Het is de zesde maand op rij dat de prijsstijging is afgevlakt.

De prijsindex bestaande koopwoningen is ten opzichte van september met 0,5% gedaald. De huizenprijzen hebben tot augustus dit jaar in de lift gezeten. Sinds de dip in juni 2013 zijn ze met 96,6% opgelopen.

Dat de prijzen nu minder hard oplopen komt onder andere door de opgelopen hypotheekrente. Dat zorgt ervoor dat huizenkopers minder kunnen lenen. Ook de economische onzekerheid speelt een rol. De torenhoge inflatie is inmiddels goed voelbaar en dat holt de koopkracht uit. Daarnaast neemt de angst voor een recessie toe.

Minder huizen verkocht dan een jaar geleden

Het aantal huizenverkopen neemt al een tijdje af en die trend heeft zich afgelopen maand voortgezet. Het Kadaster registreerde in oktober 14.863 woningtransacties. Dat is 8% minder dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van 2022 zijn 156.621 huizen verkocht: ruim 17% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. 7 buitenbeursbeleggingen voor extra spreiding in uw portefeuille