Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van Vastgoedjournaal en verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt.

Column

Winkelvastgoedmarkt VS herstelt niet meer

Een leegstand van 10% en een gemiddelde huurprijsdaling van een derde na het topjaar 2007: dat is de situatie van de Amerikaanse winkelvastgoedmarkt.

Een leegstand van 10% en een gemiddelde huurprijsdaling van een derde na het topjaar 2007: dat is de situatie van de Amerikaanse winkelvastgoedmarkt. Deskundigen menen dat de retailmarkt zich nooit meer zal herstellen vanwege de aanhoudende opmars van online verkopen. Grote winkelketens willen daarom hun filialen verkleinen.

Dit bericht kwam bij ons binnen via het doorgaans goed geïnformeerde vakblad RetailNews. Een panel van financiële retaildeskundigen in Florida zou volgens RetailNews hebben gezegd dat de Amerikaanse winkelvastgoedmarkt zich niet meer zal herstellen. William Keaney, managing director van CIT Retail Finance, een bureau dat krediet verstrekt aan winkelketens, meent in RetailNews dat dit vooral komt door de aanhoudende economische malaise.

“Normaal gesproken herstelt de economie zich in drie of vier jaar”, aldus Keaney. “Deze keer is dat niet het geval.” Volgens Keaney is hierdoor ook het winkelgedrag van consumenten flink gewijzigd. De voedsel- en gasprijzen zijn fors gestegen, terwijl de inkomsten op hetzelfde niveau liggen. Ook door de toenemende online verkopen is er fors minder winkelruimte nodig. De online retailverkoop blijft jaarlijks met tien procent groeien, drie keer zo hard als de offline retailgroei.

Het panel constateert daarnaast dat Macy’s, Kohl’s, Walmart en Target het formaat van hun filialen flink verkleinen. Ook Sears, dat met moeite het hoofd boven water kan houden, besloot deze maand om een groot deel van haar onroerend goed in de verkoop te zetten.

“Vastgoedeigenaren moeten zich nu goed bedenken wat zij met de overgebleven ruimte gaan doen”, aldus Spencer Mehl, senior vice president bij RCS Real Estate Advisors. “Dit land heeft zo extreem veel winkelpanden, dat we er wel eens over hebben gegrapt om een team van brandstichters te creëren.” Volgens de retail experts zit succes hem niet meer in de ruimte van de winkel. “Best Buy was in de jaren negentig de groeimotor van ons land. Nu zie je dat een Apple store acht keer zo veel verkoopt als Best Buy, terwijl het formaat van de winkel zeven keer kleiner is.”

Rogier Hentenaar is hoofdredacteur van het online vastgoednieuwsplatform Vastgoedjournaal en is verantwoordelijk voor de verslaggeving over de commerciële vastgoedmarkt zoals over (niet-)beursgenoteerde vastgoedfondsen, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en makelaars. Ook schrijft hij met regelmaat over de ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt. Hentenaar heeft een bedrijfseconomische studie achter de rug maar belegt niet professioneel in vastgoed anders dan in het eigen huis.