Column

Geldvoorelkaar wint Gouden Stier voor beste crowdfundplatform

De combinatie van flexibiliteit in crisistijd en een geslaagde verbouwing van het online platform gaf de doorslag bij de jury.

De IEX Gouden Stier voor het Crowdfundplatform van het jaar is uitgereikt aan Geldvoorelkaar. Het platform bevestigde zijn status als marktleider in een lastig jaar, zo oordeelde de jury.

De Gouden Stier-awards worden uitgereikt voor beleggingsproducten en -diensten die zich in de afgelopen periode op positieve wijze hebben onderscheiden voor particuliere beleggers. De awards zijn verdeeld over elf categorieën. Een hiervan is de Gouden Stier voor het Crowdfundplatform van het jaar.

Crowdfundmarkt is aardig opgekrabbeld

Crowdfunders hebben een pittig jaar achter de rug. Begin 2020 stonden de sterren nog bijzonder gunstig. De markt was de jaren ervoor fors gegroeid en niets leek een verdere opmars in de weg te staan. Maar toen kwam de coronapandemie, die de economie midscheeps raakte. De voor crowdfunding zo belangrijke groep van MKB-bedrijven werd het hardst getroffen.

Toch valt achteraf de schade nog alleszins mee, want de markt is aardig opgekrabbeld. Dat is volgens de jury niet in de laatste plaats te danken aan het optreden van de crowdfundplatforms zelf. Ondernemers konden al vrij snel gebruik maken van uitstelregelingen voor de rentebetalingen, waardoor het aantal defaults in 2020 bij de grote platformen beperkt bleef.

Intussen kwamen na de eerste dreun ook de nieuwe financieringen weer op gang. Hoewel het een tandje minder was dan in 2019, werd in 2020 bij elkaar meer gefinancierd dan in 2018.

Vijf beste keuzes

De jury nomineerde vijf crowfundplatforms als Beste Keuze 2020:

... maar één Gouden Stier

Uiteindelijk viel, na lang wikken en wegen, de keuze op Geldvoorelkaar, dat dit jaar zijn tienjarig jubileum vierde. Volgens de jury bevestigde dit platform zijn status als marktleider in een lastig jaar.

Het online platform is afgelopen jaar bovendien mooi opgefrist en voorzien van een verbeterde ‘Mijn’-omgeving, zo staat in het juryrapport te lezen.

Ook werd Geldvoorelkaar afgelopen jaar geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling, waardoor het kan investeren in staatsgegarandeerde leningen, ter ondersteuning van door de coronacrisis getroffen ondernemingen.

Om die accreditatie te krijgen moet een crowdfundplatform institutioneel vermogen aantrekken. Deze financieringen worden nu verricht door een combinatiefonds, dat bestaat uit 40% institutioneel geld en 60% crowdfunding-kapitaal.

De combinatie van flexibiliteit in crisistijd en een geslaagde verbouwing van het online platform gaf voor de jury uiteindelijk de doorslag om de award toe te wijzen aan Geldvoorelkaar.

Geen fysieke uitreiking

Vanwege de coronamaatregelen kon er voor het eerst in de veertien jaar waarin de Gouden Stieren zijn uitgeloofd geen fysieke uitreiking plaatsvinden. Normaal gesproken gaat de uitreiking van de IEX Gouden Stieren gepaard met de nodige feestelijkheden: een award ceremony met alles erop en eraan, foto’s van blije winnaars op het podium en een beleggersborrel tot in de late uurtjes. Maar door de Covid-19-pandemie was dit niet mogelijk.

De jury van de Gouden Stier bestaat uit Pieter Kort (hoofdredacteur IEX Media) en Marcel Tak (onafhankelijk financieel specialist), gesteund door een aantal onafhankelijke kennis-partners. Voor de verkiezing van Crowdfundingplatform van het jaar schoof Crowdfundmarkt aan, verstrekker van kwantitatieve data over crowdfunding-platforms.

Dit zijn de overige winnaars

De overige partijen die komend jaar een Gouden Stier in de prijzenkast mogen zetten zijn:

 • IEX Gouden Stier - Broker van het jaar

ABN Amro Zelf beleggen

 

 • IEX Gouden Stier - Online vermogensbeheerder van het jaar

Axento Vermogensbeheer

 

 • IEX Gouden Stier - Vermogensbeheerder van het jaar

Index Capital

 

 • IEX Gouden Stier - Private bank van het jaar

InsingerGilissen

 

 • IEX Gouden Stier Beleggingsfonds van het jaar

Carmignac Emergents

 

 • IEX Gouden Stier Duurzaam beleggingsfonds van het jaar

NN Duurzaam Aandelen Fonds

 

 • IEX Gouden Stier Indextracker van het jaar

ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld

 

 • IEX Gouden Stier Mixfondsenrange van het jaar

NN Dynamic Mix Funds

 

 • IEX Gouden Stier Turbo-aanbieder van het jaar

BNP Paribas

 

 • Gouden Stier Publieksprijs - Beste Nederlandse beleggingsinstelling (verkozen door Nederlandse beleggers in plaats van de jury)

ABN Amro

 

Benieuwd hoe de jury tot zijn oordeel is gekomen? Download dan hieronder het juryrapport.

Lees ook: 'Crowdfundmarkt zal in 2021 explosief groeien'

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

 1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
 2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
 3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
 4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
 5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’