Column

Gaat het echt zo goed met private equity?

Private equity-partijen schreeuwen van de daken dat het weer goed gaat, na twee uitdagende jaren voor private markten. Toch zijn de firma’s terughoudend om nieuw personeel aan te nemen.

Private equity-firma’s hebben in het afgelopen jaar nog flink de hand op de knip gehouden met betrekking tot het aannemen van nieuw personeel, zo zien recruiters in de sector. Hoewel sommige experts redenen zien tot optimisme, zijn anderen van mening dat veel firma’s te veel mensen in dienst hebben in verhouding tot de deals die worden gesloten en de kapitaalrondes die plaatsvinden.

Grote uitdagingen blijven bestaan

“Er wordt door private equity-firma’s weinig personeel aangenomen en dat laat de onzekerheid zien in de private markten”, stelde Anthony Keizner van recruiter Odyssey Search Partners in gesprek met Wall Street Journal.

De firma’s lopen nog steeds tegen de nodige uitdagingen aan bij het verkopen van participaties in de huidige moeilijke markt, terwijl ze ook slechts met moeite geld kunnen ophalen bij investeerders. “Wellicht klaart de situatie wat op, maar er blijven nog grote fundamentele uitdagingen bestaan”, aldus Keizner.

Private equity sorteert dus niet bepaald voor op herstel van de grootste klap sinds het ineenstorten van Lehman Brothers in 2008. Het besluit van de Federal Reserve om de rentes in korte tijd fors te verhogen zorgde ervoor dat waarderingen in de private markten flink terugliepen, en daarmee ook nieuwe aankopen tot stilstand kwamen. Sindsdien is het voor fund managers erg moeilijk om geld op te halen bij investeerders.

Weinig deals

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de totale waarde van deals in de markt nog niet eens op de helft uit van die in 2021 of 2022, blijkt uit data van S&P Global Ratings. Ook op het gebied van fundraising belooft 2024 het slechtste jaar sinds 2014 te worden, volgens PitchBook. In het eerste kwartaal werd voor slechts 295 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald.

Verder zagen firma’s weinig kansen om uit hun beleggingen te stappen. In het eerste kwartaal liep het aantal exits ten opzichte van een jaar eerder met 22% terug tot 81,2 miljard dollar. Dit markeerde het laagste kwartaalcijfer sinds het tweede kwartaal van 2020, tijdens de hoogtijdagen van de coronacrisis.

Toch zijn private equity-firma’s naar de buitenwereld toe optimistisch. Zij houden hun investeerders voor dat het ergste achter de rug is. Blackstone is bijvoorbeeld van mening dat de bodem in de sector afgelopen jaar al is geweest.

Focus op kosten

De verbeterende omstandigheden zijn nog niet terug te zien in het personeelsbeleid. Firma’s zijn gefocust op het beperken van de kosten en wisselen seniorposities in voor juniorposities. Wel zien recruiters een langzaam herstel, waarbij vooral grote partijen weer mondjesmaat mensen durven aannemen.

Toch overwegen veel experts om private equity de rug toe te keren, stelt Keizner tegenover de Amerikaanse zakenkrant. “We zien steeds vaker dat zij op zoek gaan naar andere banen buiten de industrie, hetgeen nauwelijks gebeurde in de hoogtijdagen van private equity. Zij twijfelen of de pot met goud wel echt te vinden is aan het einde van de regenboog.” 

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen