Column
Beeld: iStock

Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren

... maar experts zijn kritisch over de opmars van dit bedrijf.

De Amerikaanse crowdfunder Wefunder wil een poging doen de Europese markt voor equity-crowdfunding te veroveren. Het platform is inmiddels actief in Duitsland en hoopt in hoog tempo uit te breiden, onder meer naar Nederland. Experts zijn kritisch over de opmars van Wefunder.

Volgens crowdfundingexpert en voorzitter van MKB Financiering Nederland, Ronald Kleverlaan, is het de eerste keer dat een Amerikaanse crowdfundingpartij de oversteek maakt naar Europa. Door de nieuwe crowdfundingregels in de Europese Unie is zo’n stap makkelijker te maken.

“Voorheen moesten platformen in ieder afzonderlijk land goedkeuring krijgen om daar actief te mogen zijn en in iedere lidstaat golden weer andere regels”, zo legt CEO en oprichter Nick Tommarello van WeFunder uit. “Dankzij de nieuwe regelgeving zijn de regels in alle 30 landen nu gelijk.”

Alle platformen moeten tegen november 2023 de nieuwe crowdfundingvergunning binnen hebben om actief te mogen blijven in Europa. Hierdoor is de verwachting dat er een grote consolidatieslag zal plaatsvinden op de Europese crowdfundingmarkt.

Strijd om Europa

Wefunder verwacht een “race” tussen Amerikaanse en Britse platforms om de Europese markten te veroveren. Het grote Britse platform Crowdcube kreeg al een Europese vergunning, terwijl het Amerikaanse Raise Green ook een aanvraag heeft lopen.

In de VS is Wefunder al sinds 2013 actief en het platform is daar inmiddels uitgegroeid tot de grootste equity-crowdfunder, met een marktaandeel van bijna 40% in 2022. Sinds de oprichting van het platform werd er al bijna 600 miljoen dollar opgehaald aan financiering voor bedrijven.

Beperkt succes

En nu richt Wefunder zijn pijlen ook op de Europese markt, met de stap naar Duitsland. Volgens Kleverlaan is het slechts een kwestie van tijd voordat het platform ook in Nederland actief is.

Wefunder heeft van toezichthouder AFM al de nieuwe crowdfundingvergunning gekregen, dus de weg ligt vrij om in de komende maanden de stap naar Nederland te maken.

Een deel van de website is al vertaald naar het Nederlands en het is al mogelijk om met euro’s te investeren in de Europese bedrijven die momenteel geld ophalen via het platform, waaronder het Duitse Kombuchery, het Spaanse BarnaBrew en de Portugese maaltijdbezorger Volup.  

Volgens Kleverlaan is het succes van Wefunder in Europa nog beperkt. “Enkele bedrijven hebben ruim €500.000 .aan investeringen opgehaald, maar er zitten ook bedrijven bij die slechts enkele duizenden euro’s hebben opgehaald”, zo stelde hij.

Veel kansen

Karsten Wenzlaff, een expert op het gebied van alternatieve financiering en crowdfunding, ziet in een opiniestuk grote kansen voor platformen, van zowel binnen als buiten de EU, om op te schalen dankzij de nieuwe Europese regelgeving.

Toch is hij bang dat platformen onderschatten wat er nodig is om aan de lokale regelgeving te voldoen. Hij wijst onder meer op belastingregels en regels met betrekking tot het beschermen van investeerders.

“Er zijn nu al Duitse advocatenkantoren die zich hebben gespecialiseerd in juridische arbitrage tegen platformen die investeerders niet voldoende beschermen. Dit speelt nu nog geen grote rol, maar kan een belangrijk punt worden als platformen zich niet bewust zijn van de regels”, aldus Wenzlaff.

Ook ziet de expert nu al dat buitenlandse platformen hun investeerders niet voldoende informeren over het betalen van winstbelasting. “Duitse platforms helpen zowel ondernemers als investeerders bij het correct invullen van hun belastingen, maar platformen buiten Duitsland zijn daar niet duidelijk over.”

“Ik hoop maar dat Wefunder voor de huidige 12 crowdfundingprojecten in Europa voldoende informatie heeft gegeven over de mogelijke juridische uitdagingen waar zij tegenaan kunnen lopen in Duitsland.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’
  5. Nederland loopt voor met crowdfundingvergunningen