Column

IEX Gouden Stier: Dit zijn de beste crowdfundingplatforms

Deze partijen leveren nu de beste prestaties volgens IEX.

De crowdfundmarkt is stilaan volwassen geworden. Dat zadelt beleggers op met een luxeprobleem, want er zijn inmiddels tientallen crowdfundingplatforms waar u uit kunt kiezen, terwijl de kwaliteitsverschillen groot zijn. Dit is de Beste Keuze volgens IEX.

Crowdfunding is de meest directe en concrete manier van investeren. Een ondernemer heeft geld nodig en haalt dat op bij beleggers, in ruil voor een rentevergoeding of een belang in het bedrijf. Beleggers op hun beurt kennen het bedrijf en de ondernemer en zien dat de onderneming of het project dankzij hun bijdrage echt van de grond komt.

Grotere populariteit van crowdfunding

Ondernemers weten de weg naar de crowd de laatste jaren steeds beter te vinden. Wie denkt dat dit vooral bedrijven zijn die niet bij een bank terecht kunnen voor financiering, heeft het mis. Steeds meer ondernemers kiezen heel bewust voor crowdfunding - al dan niet in combinatie met een banklening - omdat dit allerlei voordelen biedt. Zo zijn de rentetarieven soms lager, hebben ondernemers grip op de voorwaarden voor de financiering en levert een crowdfunding-campagne extra publiciteit op.

Ook bij beleggers staat deze beleggingscategorie steeds meer op de radar. Er vallen namelijk beduidend hogere rendementen mee te behalen dan op een spaarrekening. Volgens brancheorganisatie Crowdfundmarkt moet u netto rekenen op gemiddeld 4,5%. Dit is het bedrag dat u overhoudt na aftrek van kosten en afboekingen voor leningen van bedrijven die niet in staat zijn om de hoofdsom terug te betalen. Dat is natuurlijk een tarief waar elke spaarrekening bij verbleekt.

Wisselende kwaliteit van platforms

Of u er onder de streep goed uitspringt, hangt natuurlijk wel af van de keuze van de projecten waar u in stapt. Crowdfundplatforms spelen hierin een belangrijke rol, want zij selecteren de projecten en bieden ze aan.

Helaas is de kwaliteit van platforms wisselend. Terwijl de een het professioneel aanpakt en transparant is over beleggingen en risico's, kan het bij de ander nog wel eens schorten aan een goede begeleiding van beleggers en ondernemers. Gelukkig wordt de crowdfundmarkt in dat opzicht volwassener, zo signaleert de redactie IEX, die ook dit jaar weer de vijf beste crowdfundingplatforms selecteerde die meedingen naar een Gouden Stier, een belangrijke prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door IEX Media. U kunt de Gouden Stier ook beschouwen als een onafhankelijk keurmerk, waarmee u uw voordeel mee kunt doen.

Dynamische markt

2020 is voor de hele financiële wereld een bijzonder jaar, vanwege de coronapandemie. Dat geldt ook voor de crowdfundingmarkt. De crisis hakt er uiteraard flink in bij het MKB - de voornaamste afnemer van crowdfundkapitaal. De recordniveaus van 2019 bleven in 2020 dan ook buiten beeld, maar buiten een dip in het tweede kwartaal viel het de redactie van IEX vooral op hoe dynamisch de crowdfundmarkt tegenwoordig is.

In het derde kwartaal lag het aantal financieringen alweer op het niveau van eind 2019. Ondertussen worden de leidende platforms steeds professioneler, is er steeds meer infomatie beschikbaar voor beleggers worden de belangen van zowel beleggers als ondernemers beter centraal gesteld.  

Maar verschil is er nog steeds, zo merkte IEX bij de keuze van de vijf crowdfundingplatforms die volgens de redactie op dit moment beleggers het best bedienen.

21 criteria

Voor de selectie van dit neusje van de zalm werden, onder andere met behulp van data van kennispartner Crowdfundmarkt.nl, de grootste platforms van Nederland langs de meetlat gelegd.

De redactie beoordeelde de partijen volgens 21 criteria, waaronder omvang, spreiding over sectoren, kwaliteit van het aanbod, kosten, zekerheden, geboden informatie en transparantie over risico's en rendementen.

... en dit zijn de vijf beste platforms

In de categorie Beste crowfundingplatform zijn dit de vijf kanshebbers voor een Gouden Stier, in willekeurige volgorde:

  • Collin Crowdfund
  • Geld voor Elkaar
  • Horeca Crowdfunding
  • Lendahand
  • October

Een toelichting op deze selectie vindt u hier

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 4 gevolgen van de Europese crowdfundingvergunning
  2. Lendahand: eerste Nederlandse crowdfundplatform met Europese licentie
  3. Hoe veilig is crowdfunding?
  4. SeedBlink neemt Nederlandse crowdfunder Symbid over
  5. Impact bonds nu ook voor crowdfunders