Column

Het turbulente 2020 van Horeca Crowdfunding

De crisis biedt ook kansen, volgens Horeca Crowdfunding.

De horecasector heeft afgelopen jaar flinke klappen gehad door de coronacrisis. Crowdfundingplatform Horeca Crowdfunding kwam middenin de storm terecht en zag het vertrouwen in horeca aanzienlijk teruglopen. Toch biedt de crisis ook kansen, zo ziet Mark Tamsma, managing partner van Horeca Crowdfunding.

Tamsma sprak van een bewogen jaar. “Vooral de lockdown in maart was heftig”, zegt hij. De uitbetalingen aan investeerders werden direct on hold gezet. “Dat was een enge beslissing, vooral omdat we niet wisten hoe investeerders hierop zouden reageren. Uiteindelijk snapten de meeste investeerders de keuze.”

In de vier weken die volgenden, nam het platform de eigen leningenportefeuille onder de loep om te zien “hoe ondernemers in de wedstrijd zaten”. Daaruit bleek dat veel ondernemers een aardige buffer hadden opgebouwd. 80% van de ondernemers wilde hun leningen dan ook blijven aflossen, om zo de schulden verder af te bouwen, zo zag Tamsma.

Hij hield er al rekening mee dat er op enig moment een terugval zou komen na acht sterke horecajaren en dat er een shake out in de sector zou plaatsvinden. “De coronacrisis heeft dit alleen versneld.”

Wereldrestaurants en hotels onder druk

Na de schok in maart, mochten horecabedrijven in het voorjaar de deuren weer openen. “Ondernemers zagen toen een enorme opleving, voor de horeca was het een geweldige zomerperiode.” Kort daarna kwamen er nieuwe restricties, waardoor een restaurant slechts dertig gasten tegelijk mocht ontvangen. “Voor de meeste ondernemers was dit even wennen, maar dergelijke maatregelen zagen zij over het algemeen wel een beetje aankomen”, zo stelt Tamsma.

“Bovendien werden er tijdsloten ingevoerd, waardoor horecabedrijven meer gasten konden ontvangen in kortere tijd en zodoende ook het personeel efficiënter kon inzetten.”

Tamsma zag wel dat hotels en grote wereldrestaurants, vooral die met een all you can eat-formule, het flink te verduren hadden. “Wereldrestaurants verwelkomen normaal duizenden gasten en nu slechts dertig. Zij hebben het erg zwaar, ook omdat de huren doorgaans hoog zijn.” Wel zijn deze ondernemingen vaak kapitaalkrachtig. “Ze hebben vet op de ribben”, aldus Tamsma.

Leningaanvragen stromen binnen

Een grote uitdaging was bovendien dat banken niet langer bereid waren om leningen te verschaffen aan de horeca. Dit leidde bij Horeca Crowdfunding tot een enorme stijging in de vraag naar kredieten. Het aantal financieringsaanvragen verdriedubbelde, aldus Tamsma, terwijl aan de andere kant de investeringsbereidheid daalde.

Het platform bleef financieringsaanvragen verwerken, maar stelde wel extra eisen aan ondernemers. Zo moeten restaurants een terrasfaciliteit hebben met een bepaald aantal zitplekken. Ook moeten ze afhaal-en bezorgmogelijkheden bieden, om in aanmerking te komen voor een lening op het platform.

Startups worden momenteel niet in behandeling genomen. “Maar dat is ook niet onze core business”, aldus Tamsma. Ook grootschalige restaurants werden de deur gewezen. “We hebben minder gefinancierd en meer afgewezen.”

Minder winst

Horeca Crowdfunding financierde afgelopen jaar 7 miljoen euro, waar dat normaal 20 tot 25 miljoen euro is. Het gevolg is dat het platform minder winst maakte ten opzichte van eerdere jaren. “Maar wij zijn een kleine nichespeler en hebben geen mensen in loondienst. De kosten om het platform draaiende te houden zijn laag en we voelen geen druk om projecten te plaatsen. Bij andere platforms zie ik dit wel gebeuren.”

Tamsma vreest dat collega-platforms niet altijd meer zo kritisch zijn in het beoordelen van projecten. “Ik zie soms retailers die 8% over een lening moeten betalen. Voor een investeerder is dit natuurlijk interessant, maar dit soort absurde tarieven zijn helemaal niet gebruikelijk in het retaillandschap. Zijn de risico’s van zo’n project dan echt zo hoog? Ik denk eerder dat platforms dit soort leningen plaatsen om de hoge overheadkosten op te vangen”, zegt Tamsma. “Sommige platforms groeien momenteel erg hard, maar wel tegen een prijs.”

Stabiel rendement

Overigens hebben ook investeerders bij Horeca Crowdfunding - die zich mag scharen tot de vijf Beste Keuzes voor de IEX Gouden Stier - niet te klagen gehad. Sinds de oprichting van het platform bedroeg het gemiddelde rendement 6,4%, met gemiddeld een geprojecteerde rente van 7% tot 8%.

“Maar in de horecasector zijn deze rentes juist gebruikelijk. Horecaondernemers zijn gewend dat ze deze rente betalen bij de bank.” Volgens Tamsma zien investeerders dit niet altijd in en zijn ze argwanend als ze dergelijke hoge rentes zien. “Veel beleggers denken hierdoor dat de risico’s van zo’n project erg hoog zijn, maar dat is niet het geval. Een grote, bekende keten als Wok To Go, met twintig filialen, betaalt ook 7,5% rente en heeft nog nooit een betaling gemist."

De grotere partijen zijn volgens Tamsma ook bereid om deze rentes te betalen, omdat in dit deel van de markt snelheid ook een belangrijke rol speelt. "Bancaire instellingen zijn traag. Die traagheid kan ervoor zorgen dat unieke A1 locaties niet aangekocht kunnen worden.”

Wel erkent de crowdfundspecialist dat de huidige situatie niet te lang moet duren. “We zijn heel veel tijd en energie kwijt aan het sparren met ondernemers, die overduidelijk mentale klappen hebben gehad van de crisis vanwege een onbetrouwbare overheid die nauwelijks perspectief biedt.”

Kansen

Tamsma hoopt dat de huidige restricties spoedig worden versoepeld en er meer perspectief komt voor horecaondernemers. “Gebeurt dit niet, dan sluit ik niet uit dat steeds meer ondernemers de handdoek in de ring gooien.”

De managing partner van Horeca Crowdfunding voorziet juist kansen voor de sector in het eerste kwartaal. “Vooral voor ondernemers die een financiering hebben op ons platform, zullen zich in de komende maanden veel interessante overnamekansen voordoen. Wij verwachten onze ondernemers te helpen met het verkrijgen van extra financiering hiervoor. Ze zullen veel sterker uit de crisis komen.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’