Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

35% leegstaande kantoren kansarm

Ruim een derde van de leegstaande kantoorpanden in Nederland wordt door DTZ Zadelhoff als ‘kansarm’ bestempeld.

Ruim een derde van de leegstaande kantoorpanden in Nederland wordt door vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff als ‘kansarm’ bestempeld. In het donderdag gepresenteerde rapport Vastgoedvisie is het aandeel kansarme kantoren gegroeid van 28% tot 35%. Dit komt overeen met 2,5 miljoen m2.

Een kantoor wordt door DTZ als kansarm aangemerkt als de locatie niet goed bereikbaar is, vooral per openbaar vervoer, het pand van matige kwaliteit is en als het langer dan drie jaar leegstaat. Het perspectief voor deze gebouwen, vooral aan de randen van steden en langs snelwegen, is volgens bestuursvoorzitter van DTZ, Cuno van Steenhoven, slecht. “De kans is heel klein dat zo’n pand ooit nog verhuurd wordt. Uiteindelijk zal aan de onderkant van de markt meer aanbod moeten verdwijnen door transformatie of sloop.”

Toename aanbod
Ondanks dat verschillende kantoorpanden in het afgelopen jaar zijn getransformeerd, constateert DTZ dat het aanbod van kantoorruimte op landelijk niveau met bijna 5% is gestegen tot 7,9 miljoen m2. Van Steenhoven verwacht dat dit zal doorgroeien tot minstens tien miljoen m2. Op regionaal niveau zag Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars juist dat het aanbod van kantoorruimte voor het tweede jaar op rij daalde, met 3%.

De leegstand is volgens het rapport van DTZ opgelopen tot 14,6% van de kantoorvoorraad, een stijging van 5,5% (7,2 miljoen m2). 

Leidschendam-Voorburg kampt volgens DTZ met de hoogste kantorenleegstand, 35% van de voorraad is daar niet in gebruik. In Capelle aan den IJssel en Nieuwegein ligt dit percentage rond 30%.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  2. Welke bank geeft de interessantste duurzaamheidskorting op uw hypotheek?
  3. Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland
  4. Beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed? 7 beginnerstips
  5. NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000