Forse groei investeringen in zorgvastgoed
In de eerste helft van 2019 werd 40% meer geïnvesteerd in zorgvastgoed dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de rendementen dalen licht.
In de eerste helft van 2019 werd 40% meer geïnvesteerd in zorgvastgoed dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de rendementen laten een lichte daling zien. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Capital Value.
Er werd in de eerste zes maanden van dit jaar circa 415 miljoen euro geïnvesteerd in deze vorm van vastgoed. Een jaar eerder was dat nog 300 miljoen euro. Er werd voornamelijk geïnvesteerd in extramuraal zorgvastgoed (gebouwen voor ambulante zorg).
'Beleggingsvolume richting 1 miljard'
CapitalValue verwacht dat de omvang van de investeringen in de tweede jaarhelft fors verder zal stijgen. Het totale beleggingsvolume over 2019 komt volgens haar prognose uit op meer dan 1 miljard euro.
De interesse in zorgvastgoed zit de laatste jaren flink in de lift. In 2017 kwam het investeringsvolume uit op 700 miljoen euro: destijds een record. Eind 2018 stond de teller op 945 miljard euro. En dit jaar zal dit cijfer waarschijnlijk boven de negen nullen uit komen.
Volgens CapitalValue zien veel beleggers in zorgvastgoed een goed alternatief voor de woningmarkt, die kampt met een krap aanbod en relatief lage rendementen.
Bovendien beschouwen ze zorgvastgoed als een toekomstbestendige beleggingscategorie, vanwege de vergrijzing en het huidige zorgstelsel. Uit eerder onderzoek van Capital Value bleek dat beleggers en corporaties voor 2019 gezamenlijk circa 1,7 miljard euro beschikbaar hebben voor investeringen in dit segment.
Rendementen dalen licht
De aanvangsrendementen laten wel een lichte daling zien. Volgens CapitalValue worden steeds scherpere rendementen gerealiseerd bij verkoop, vanwege het beperkte aanbod van kwalitatief goed zorgvastgoed en de druk vanuit het beschikbare kapitaal.
De daling is het grootst bij woonzorgbeleggingen. Deze rendementen komen inmiddels redelijk in de buurt van de rendementen op woningbeleggingen. Hier treden veel nieuwe partijen toe tot de markt, waaronder veel particuliere beleggers.
... evenals gemiddeld transactievolume
Ook het gemiddelde volume per transactie is gedaald. CapitalValue signaleert relatief veel nieuwbouwprojecten, waarbij het vooral ging om zogeheten single asset deals, met een gemiddelde omvang van minder dan 5 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde omvang nog ruim 7 miljoen euro.
"Wij zien dat beleggers kritischer naar de omvang van transacties kijken om het beschikbare kapitaal te kunnen aanwenden. Institutionele en internationale beleggers verwerven bij voorkeur zorgcomplexen of portefeuilles met een minimale omvang van 10 miljoen euro. De beschikbare zorgcomplexen zijn over het algemeen van kleinere omvang. Er liggen in dit segment kansen voor particuliere beleggers en fondsenbouwers", licht Manon Kuipers, specialist zorgvastgoed van Capital Value, toe.
Meer beleggers uit eigen land
Opvallend is verder dat zorgvastgoed steeds meer in trek lijkt bij Nederlandse beleggers. Afgelopen halfjaar waren zij goed voor ruim 80% van het beleggingsvolume.
Vorig jaar waren juist internationale investeerders zeer dominant aanwezig. Daar was in de eerste jaarhelft weinig meer van te merken: slechts een beperkt aantal internationale partijen kocht zorgvastgoed aan.