'Scherper AFM-toezicht leidt tot flinke shake-out in crowdfundmarkt'
NLInvesteert verwacht dat hooguit 15 van de 40 Nederlandse crowdfundingplatformen zullen overblijven. Ook moeten beleggers rekening houden met tariefstijgingen.
Het verscherpte toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de crowdfundmarkt zal leiden tot een shake-out. Dat verwacht financieringsplatform NLInvesteert. 'Uiteindelijk zullen hooguit 15 van de 40 Nederlandse crowdfundingplatformen overleven.'
Nederlandse crowdfundingsplatformen moeten in november over een vergunning van de AFM beschikken. Dat leidt tot de nodige administratieve rompslomp, met extra kosten van dien. Volgens Dirkjan Takke, directeur van financeringsplatform NLInvesteert, zullen veel platforms niet aan de nieuwe eisen kunnen of willen voldoen. Hij voorziet daarom een stevige shake-out in de sector.
Extra administratieve rompslomp
Ook bij NLInvesteert, marktleider met meer dan 500 miljoen euro aan verstrekt krediet, was het alle hens aan dek om de aanvraag voor de vergunning uiterlijk 10 mei in te dienen, stelt Takke. “Met een groot deel van de extra eisen zijn we blij, omdat ze tot een verdere professionalisering van de sector zullen leiden. Maar processen worden op onderdelen ook onnodig zwaarder."
De administratieve gevolgen voor partijen zijn volgens hem ingrijpend en zullen leiden tot fors hogere kosten van veel platforms.
Zo komen er strikte eisen voor de klantidentificatie van beleggers. Deze worden volgens Takke vergelijkbaar met die van banken. “Nu is het voldoende om te checken of een belegger een Nederlandse bankrekening heeft; de zogeheten afgeleide klantidentificatie. Dat betekent dat het identificatieproces al bij een bank is doorlopen", zo licht hij toe. Maar straks is dat niet langer voldoende. "Je moet nu zelf onderzoek doen. Dat verhoogt de kosten aanzienlijk.”
Ook moeten de betalingsprocessen, die bij veel partijen nu intern verlopen, worden uitbesteed aan een betaaldienstverlener. Dat zou de transparantie voor beleggers moeten verhogen, maar leidt volgens Takke eveneens tot fors hogere kosten voor crowdfundplatforms.
Schaalgrootte is key
Volgens Takke bieden de striktere eisen beleggers meer zekerheid, en dat vindt hij een goede zaak. Maar hij merkt wel dat veel partijen worstelen met de extra inspanningen die ze moeten verrichten en de hogere kosten die daarmee zijn gemoeid.
Dat geldt volgens hem met name voor de kleinere platformen. "Het is nu goed om volume te hebben. Schaalgrootte wordt nog belangrijker", aldus Takke.
Fusies en overnames
Hij verwacht dan ook dat de komende tijd veel fusies en overnames in de crowdfundsector zullen plaatsvinden. "Iedereen is met iedereen in gesprek", aldus Takke. Behalve NLInvesteert dan, dat naar eigen zeggen vasthoudt aan haar strategie om op eigen kracht te groeien.
Takke verwacht dat uiteindelijk hooguit 15 van de 40 Nederlandse crowdfundingplatformen de shake-out zullen overleven: drie of vier brede MKB-financieringsplatformen plus enkele specialisten, in bijvoorbeeld vastgoed, horeca of duurzame crowdfundprojecten.
... en nieuwe toetreders
Tegelijkertijd zegt hij ook signalen te krijgen van nieuwe toetreders, die de vergunningsplicht aangrijpen om voet op Nederlandse bodem te zetten.
"De vergunningsplicht is Europees, waardoor het voor buitenlandse partijen makkelijker wordt om de Nederlandse markt te betreden", geeft Takke als verklaring.
Tariefverhogingen en hogere minimum inleg
Verder verwacht hij dat diverse crowdfundplatforms de hogere kosten die ze door de nieuwe regels moeten maken zullen doorberekenen aan de klant. NLInvesteert heeft de tarieven van het eigen financieringsplatform voor beleggers inmiddels verhoogd van 0,9% naar 1,2% over het gemiddeld uitstaande saldo.
Ook ziet Takke de minimale inlegbedragen voor beleggers omhoog gaan. “De kosten voor kleine instapbedragen worden namelijk relatief hoog. Een betaaldienstverlener rekent kosten per transactie."
Een hogere minimuminleg leidt ertoe dat het voor kleinere beleggers lastiger wordt om spreiding aan te brengen in hun portefeuille, zo waarschuwt Takke.
Lees ook: Invoering Europese regelgeving crowdfunding verloopt stroef