Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Aantal crowdfundingprojecten weer in de lift

Markt lijkt zich sterk te herstellen van coronadip.

Na een forse daling van het aantal nieuwe crowdfundingprojecten tijdens de coronacrisis is de Nederlandse markt voor crowdfunding weer aardig opgekrabbeld in juli 2020. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt, een brancheorganisatie voor crowdfunding in Nederland.

De afgelopen maand werd er 22 miljoen euro gefinancierd via de crowd, verdeeld over 191 projecten. Dat is een flinke verbetering ten opzichte mei, toen de markt voor crowdfundleningen en -aandelen was gekrompen tot 11 miljoen euro, verdeeld over 146 projecten: een halvering ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dieptepunt lijkt voorbij

De markt is hiermee nog niet terug op haar oude niveau. In 2019 werd er nog gemiddeld 27 miljoen euro per maand gefund. Maar volgens Crowdfundmarkt lijkt het dieptepunt wel voorbij.

Het herstel wordt gesterkt door een reeks positieve berichten over crowdfundingplatformen die toegelaten zijn tot de BMKB-C regeling. Diverse crowdfundingplatformen kunnen deze regeling (met overheidsgarantie) nu toepassen bij hun financieringen aan het MKB.

AFM: Crowdfundingplatformen houden aardig stand

Onlangs constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook al, op basis van een enquête onder marktpartijen, dat crowdfundingplatformen aardig stand houden. De coronacrisis was voor veel MKB-projecten crowdfundingplatformen voelbaar; met name in de horeca, retail, fitness/yoga, recreatie, toeristensector, marketing, evenementen- en kappersbranche. Maar ondanks de malaise leken de meeste projecten toch door te kunnen gaan.

Dit was vaak mede te danken aan een soepele opstelling van beleggers, die in een aantal gevallen bereid waren om uitstel van aflossing en rentebetalingen te verlenen.

Zeven platformen hebben volgens AFM aangespraak gemaakt op de zogeheten NOW-regeling (de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud). En bijna de helft van de platformen heeft in de peiling aangegeven een (flinke) omzetdaling te verwachten.

'Investeringsbereidheid neemt toe'

Maar AFM signaleert wel dat het aantal nieuwe projecten inmiddels weer in de lift zit en dat de investeringsbereidheid weer toeneemt ten opzichte van de eerste maanden van de uitbraak van Covid-19.

Wel moet de sector volgens de financiële waakhond maatregelen treffen om de gevolgen van een eventuele tweede uitbraak te kunnen opvangen.

 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’