Nieuws

Nederlandse crowdfundmarkt is gehalveerd

De coronapandemie raakt de markt midscheeps.

De crowdfundingmarkt in Nederland is in mei gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Crowdfundmarkt.

De markt voor crowdfundleningen en -aandelen kwam uit op 11 miljoen euro, verdeeld over 146 projecten. De forse daling is duidelijk zichtbaar in deze grafiek:

Crowdfundmarkt schrijft de daling toe aan de Covid-19 pandemie, die dit voorjaar de kop opstak.

Minder projecten

Het aantal crowdfundingprojecten dat in Nederland is gepubliceerd is inmiddels ook fors gedaald. Dat was in het eerste kwartaal nog niet het geval: toen zat het aantal projecten zelfs nog even in de lift:De meest populaire sectoren zijn:

  • Vastgoed: 19,6%
  • Energie & duurzaamheid: 14,1%
  • Dienstverlening: 13,4%
  • Horeca: 10,7%
  • Industrie: 7,8%

 

Nettorendement: nog steeds 4,5%

Voor beleggers is het rendement uiteraard van groot belang. De gemiddeld aangeboden rente bedraagt 7,9%. Dit was in het vierde kwartaal nog 8,0%.

Het nettorendement is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019 gelijkgebleven op 4,5%. Dit is het bedrag dat beleggers overhouden na aftrek van kosten en afboekingen voor leningen van bedrijven die niet in staat zijn om de hoofdsom terug te betalen.

In de berekening van Crowdfundmarkt wordt uitgegaan van één investering per crowdfundingplatform voor een gelijk bedrag en op basis van de gemiddelde aangeboden rente en het totale netto rendement van het platform. Ieder crowdfundingplatform telt dus even zwaar mee in de berekening.

Lees ook: Dit betekent de coronacrisis voor crowdfunding

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’