Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Beursgenoteerd private equity koopt meer

Beursgenoteerde private equity-bedrijven doen veel meer overnames dan hun niet-beursgenoteerde collega's. Maar qua rendement doen ze niet voor elkaar onder.

Private equity-bedrijven hebben een onstilbare honger naar overnameprooien. In de jacht blijken beursgenoteerde private equity-bedrijven veel succesvoller dan hun niet-genoteerde collega's. Maar dat geldt niet voor de prestaties.

Blackstone heeft vorige week toegeslagen met een megaovername. Voor 18,7 miljard dollar kopen de Amerikanen een logistieke vastgoedportefeuille van het Singaporese bedrijf GLP. Het doel is meeprofiteren van de groei van Amazon en andere e-commercebedrijven. Met de 16,6 miljoen vierkante meter extra distributieruimte zal dat vast wel lukken.

Dit was niet de eerste overname van Blackstone dit jaar en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.

Een van de succesfactoren, zo blijkt uit een artikel van Institutional Investor, is het feit dat Blackstone beursgenoteerd is. Het bedrijf Pitchbook heeft de overnamequote van beursgenoteerde investeringsmaatschapppijen vergeleken met niet-beursgenoteerde investeerders.

In de ene groep zitten naast Blackstone, de bedrijven Apollo, Carlyle en KKR. Terwijl in de niet-beursgenoteerde groep Advent International, Bain Capital, TPG Capital en Warburg Pincus een plaatsje hebben.

Beursgenoteerde bedrijven tonen meer dadendrang

Wat blijkt? De beursgenoteerde investeerders zijn actiever en doen veel meer overnames dan de andere groep. De verklaring die Pitchbook hiervoor geeft, is dat beursgenoteerde private equity-bedrijven zich constant moeten bewijzen naar stakeholders.

Deze bedrijven zijn dan ook continu op zoek naar kapitaal en zetten aan de lopende band nieuwe fondsen op, waarbij ze creatiever opereren dan niet-beursgenoteerde investeerders.

Het gevolg is dat het verschil in omvang tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde investeerders steeds groter wordt.

... maar rendement is gelijkwaardig

Dat geldt niet voor de resultaten. Blackstone & Co mogen dan groter zijn, qua rendement is het een gelijkspel.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. In deze 4 sectoren slaan durfinvesteerders hun slag
  2. Dit zijn de grootste uitdagingen voor durfinvesteerders
  3. Deze nieuwe financieringsvorm is aan een opmars bezig
  4. Dit moet u weten over steward ownership
  5. In deze regio ziet private equity de meeste kansen