Column

Private equity doet deals met minder schulden

Private equity-partijen gebruiken minder schulden om deals rond te krijgen, aldus kredietbeoordelaar Fitch.

Private equity-partijen gebruiken minder schulden om deals rond te krijgen, zo ziet kredietbeoordelaar Fitch. “Doordat de rentes op niveaus staan die we in meer dan twintig jaar niet meer hebben gezien, worden deals steeds vaker met minder schulden gefinancierd”, aldus Fitch.

Ook een zwakker economisch plaatje, zorgt ervoor dat private equity-partijen terughoudend blijven en ook minder willen betalen voor bedrijven.

De gemiddelde multiples die investeerders willen betalen daalden in het tweede kwartaal tot 10,5x, waar dit in het eerste kwartaal nog 11,4x was en een jaar geleden nog 12,6x.

Hogere rente

Dergelijke ontwikkelingen zijn al een tijdje te zien. De rentes trokken in korte tijd aan als gevolg van centrale banken die de geldkraan dichtdraaien en de rentes in rap tempo verhogen om de hoge inflatie in te dammen.

Hierdoor betalen investeerders een hogere rente op schulden. In het verleden waren private equity-partijen er niet vies van om veel schulden aan te gaan om hun rendementen te maximaliseren, maar dat lijkt verleden tijd.

Dit heeft ook te maken met banken, die terughoudender zijn geworden in het financieren van deals. Tegelijk blijven de waarderingen van bedrijven hoog: investeerders betalen nog steeds een hoge prijs.

Hoofdprijzen

“De multiples gaan naar beneden, maar voor bedrijven van hoge kwaliteit moet nog steeds de hoofdprijs worden betaald”, aldus Michael Dennis van Ares Management tegenover Bloomberg.

De uiteenlopende prijzen in combinatie met deals die tegen lagere schulden moeten worden afgesloten, zorgden er al voor dat diverse transacties in de afgelopen maanden niet doorgingen.

Maar voor de deals die nog wel slagen, moeten private equity-partijen veel eigen geld meebrengen. Dalende rentes of een groeispurt van bedrijven in de portefeuille, kunnen ervoor zorgen dat er weer wat meer cash voorhanden komt, wat private equity de mogelijkheid geeft om wat meer schulden op zich te nemen, stelt Dennis.

Meer eigen geld

Maar daarvoor moeten de marktontwikkelingen verbeteren en de rentes omlaag en het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren.

Zelfs al zou het klimaat verbeteren, dan blijven banken vermoedelijk terughoudend in het financieren van deals, na de recente onrust in de financiële sector en een wereldwijde vertraging van de economische groei.

“We zijn op een punt beland waarop private equity meer met eigen geld en minder met schulden moet doen”, aldus Robin Doumar van Park Square Capital tegenover Bloomberg.

Nog veel vermogen

“Op een gegeven moment moet de kapitaalstructuur van die bedrijven aangepast worden.” Private equity-partijen zitten nog altijd wel op een grote berg met geld, ook wel dry powder genoemd.

Uit cijfers van S&P Global Market Intelligence en Preqin is de geldberg van deze partijen inmiddels gestegen tot een record van 2.490 miljard dollar. In december 2022 was dit nog 2.240 miljard dollar.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  4. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen
  5. Altix maakt private equity voor particulieren mogelijk