Column
Beeld: iStock

Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt

Het zijn vooral buitenlandse partijen die zich roeren op de Nederlandse zorgmarkt.

Private equity en andere private investeerders blijven onverminderd actief in de Nederlandse zorgmarkt, zo ziet adviesbureau JBR.

In 2022 werd 85% van fusie- en overnametransacties gedaan door private instellingen. De helft van de transacties waren op conto van private equity.

Al vanaf 2019 groeit de invloed van durfkapitalisten op de Nederlandse zorgmarkt flink en dat beeld veranderde in 2022 niet. “De trend zal logischerwijs doorzetten in de komende jaren”, aldus het adviesbureau.

Toename aantal transacties

In de afgelopen twee jaar vonden er meer dan 175 transacties per jaar plaats in de Nederlandse zorgsector. Dat is meer dan het langetermijngemiddelde van 167 transacties per jaar. In 2020 zakte het aantal zorgtransacties nog in als gevolg van de coronacrisis.

Volgens JBR ziet private equity vooral kansen in medisch-specialistische zorg en huisartsenzorg, terwijl investeerders de GGZ-markt als minder interessant ervaren, mede door de aanhoudende druk op het rendement binnen dit segment.

En wie zijn die spelers dan? JBR ziet dat de tien meest actieve private equity-partijen verantwoordelijk zijn voor 40% van alle zorgovernames in de afgelopen vier jaar. Het Zweedse Nordic Capital spant de kroon en is met portefeuillebedrijven als Top Mondzorg, Equipe en Eyescan een grote speler.

Ook het Nederlandse HC Partners en het Britse investeringsfonds Livingbridge hebben volgens JBR niet stilgezeten. Het zijn wel vooral buitenlandse partijen die zich roeren op de Nederlandse zorgmarkt.

Meer consolidatie

De invloed van private investeerders leidt in toenemende mate ook tot een consolidatie van de zorgmarkt, vooral op het gebied van mondzorg, zo ziet JBR. “Er begint zich een duidelijk landschap van consoliderende partijen te vormen”, aldus het adviesbureau.

Top Mondzorg en Colosseum Dental zijn de grootste ketens, maar ook andere partijen breiden zich zeer actief uit, aangejaagd door private investeerders.

“Als reactie hierop ontstaan er de laatste jaren steeds meer strategische ketens, die zich als alternatief voor de private equity-platformen positioneren. Dit biedt meer keuze voor de zelfstandige tandarts die praktijkverkoop overweegt, maar zich niet bij private equity wil aansluiten”, aldus JBR.

Professionaliseringsslag

Door consolidatie hopen private equity-firma’s grotere ketens te creëren die efficiënter kunnen opereren. Een grotere omvang betekent vaak ook betere toegang tot kapitaal, hetgeen tot uitdrukking kan komen in een hogere waardering voor de onderneming.

Investeerders zijn vooral aangetrokken door de zorgsector vanwege de aanhoudende stijgende behoefte aan zorg, aldus JBR, als gevolg van de vergrijzing.

Ook het relatief defensieve profiel van de zorgsector spreekt investeerders aan. Daarnaast zien ze kansen om de sector te professionaliseren, onder andere door digitalisering en de invoering van technologie.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen
  5. Altix maakt private equity voor particulieren mogelijk