Nieuws

"Lagere rendementen voor private equity"

Investeerders in private equity moeten in de toekomst genoegen nemen met lagere rendementen, aldus NVP-voorzitter Annemarie Jorritsma.

Investeerders in private equity zoals pensioenfondsen en verzekeraars zullen in de toekomst genoegen moeten nemen met lagere rendementen.

Hiervoor waarschuwde Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) deze week in het Financieele Dagblad.

Hogere verkoopprijzen

Omdat dit beleggingssegment erg populair is bij institutionele beleggers krijgen verkopende partijen veel onderhandelingsmacht. Hierdoor kunnen ze hogere prijzen afdwingen en dat gaat ten koste van het uiteindelijke rendement.

Jaarrendementen van 15%, die voor topfondsen voorheen gebruikelijk waren, zijn nu zeldzaam. Ook de investeringsmaatschappijen gaan volgens Jorritsma minder verdienen.

Jonge, snelgroeiende bedrijven in trek

Uit cijfers die de NVP deze week publiceerde blijkt dat 2018 een goed jaar was voor jonge en snelgroeiende bedrijven in ons land. Venture capitalists uit Nederland en over de grens investeerden bij elkaar 387 miljoen euro, verdeeld over 293 bedrijven.

Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2017; destijds een topjaar. Toen werd 349 miljoen euro geïnvesteerd in 239 jonge bedrijven.

Groeikapitaal

Verder werd er 481 miljoen euro aan groeikapitaal geïnvesteerd in 72 snelgroeiende bedrijven. Dit is wel lager dan vorig jaar, toen 581 miljoen euro vloeide naar 90 bedrijven.

Groeikapitaal betreft zowel investeringen in relatief jonge bedrijven met een net uitontwikkeld product of bedrijfsmodel (zogeheten scale-ups) als volwassen bedrijven die grote groeiambities in het buitenland hebben.

Verder werd er vorig jaar voor vijf miljard euro aan buy-outs van volwassen bedrijven of bedrijfsonderdelen gerealiseerd bij 94 Nederlandse bedrijven.

Drie megadeals

Het zwaartepunt lag wel bij drie megadeals: de verkoop van de margarine-divisie van Unilever aan KKR, de chemiedivisie van AkzoNobel (Nouryon) aan Carlyle en de aankoop van beursfonds Refresco door PAI.

Daarnaast waren er negentien buyouts van meer dan 150 miljoen euro. Dat is het hoogste aantal sinds 2007, toen de teller op 21 stond.

In totaal hebben participatiemaatschappijen vorig jaar bijna zes miljard euro geïnvesteerd, in circa 460 Nederlandse bedrijven.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Druk jaareinde voor private equity voorzien
  2. Aandelenmarkten onderuit: dan maar niet beursgenoteerd?
  3. Private equity-beleggers: investeer samen
  4. Mede-eigenaar worden van HEMA: goed idee?
  5. Private equity voor kleinere beleggers?