Nieuws

30% bedrijfsverkopen niet gepland

Uit onderzoek van Brookz blijkt dat 30% van de bedrijfsverkopen niet is gepland. Een goed exitplan als investeerder blijft dus belangrijk.

Ruim 30% van de bedrijfsverkopen in Nederland is niet gepland, zo blijkt uit de Brookz Overname Barometer. Een onverwacht bod, een conflict tussen de aandeelhouders en ziekte of overlijden van de ondernemer zijn de meest voorkomende redenen.

De Brookz Overname Barometer is het periodieke onderzoek van bedrijfsovernameplatform Brookz naar cijfers en trends in de overnamemarkt. Het onderzoek is gehouden onder 192 fusie- & overname-advieskantoren (800 adviseurs), samen meer dan 90% van de MKB-overnamemarkt. 

Lees ook: Over exit's en pizza

Uit verschillende onderzoeken is bekend dat een geplande bedrijfsverkoop substantieel meer oplevert dan een niet geplande verkoop. Ondanks dit gegeven blijkt dat een op de drie bedrijfsverkopen niet is gepland, waarbij het bedrijf vaak op stel en sprong wordt verkocht.

In de meeste gevallen gaat het volgens het onderzoek om een onverwacht bod (32%), een conflict tussen de aandeelhouders (21%), ziekte of overlijden van de ondernemer (17%) of acute liquiditeitsproblemen (11%).

Het gaat in deze gevallen om een bedrijfsverkoop die een ondernemer overkomt en waar niet op is geanticipeerd met een doordachte exitstrategie. 

Lees ook: De crowdfundingexit

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen