Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Oost west, huis best

Beleg in huizen. Als u zo in de straat kijkt en al die te-koop-bordjes ziet, lijkt dat een tegendraads en risicovol plan. Maar kijk verder.

Beleg in huizen. Ja, als u zo in de straat kijkt en al die te-koop-bordjes ziet en de huizenprijsgrafieken bekijkt, lijkt dat een tegendraads en risicovol plan, maar kijk eens verder, over de grens. Door het trage tot niet ingrijpen van onze Hollandse overheid duurt het nog wel even voordat onze huizenmarkt erbovenop is. Helemaal de top van de markt.

Alhoewel, deelnemen in een beleggingsproject met huurwoningen, dat kan interessant zijn. Volgens grootbelegger Bouwinvest zal de private huursector in 2013 als eerste vastgoedbelegging uit het dal klimmen. “Nu al is doorexploiteren in plaats van opkopen en doorverkopen op de koopwoningmarkt een trend. De vraag naar vrije sectorhuurwoningen is aanzienlijk groter dan het aanbod. Een andere factor van belang is dat de koopwoningenmarktmalaise al grotendeels is uitgewerkt in de taxaties van huurwoningen.”

Maar om te laten zien dat er nieuwe mogelijkheden aankomen op huizenbeleggingsgebied: Gisteren kwam er bij een presentatie van JP Morgan een interessante grafiek voorbij over de Chinese huizenmarkt. Nu is daar buiten de beurs geen mogelijkheid voor om in te beleggen en is beleggen in China sowieso lastig, maar de trend van eigenhuisbezit begint ook in China te leven.

Grafiek chinese appartementen

Chinees vastgoed
Lukas Richdale, Senior Client portfolio manager bij JP Morgan legde uit waarom. “Vroeger kregen werknemers een appartement toegewezen van hun werkgever, de staat. Met 6% inflatie en een spaarrente van een paar procent is het voor Chinezen nu interessant om vastgoed te kopen ter bescherming van hun vermogen.”

En die Chinese vastgoedbubbel? Ja die was er en is er misschien nog steeds wel, maar vooral in de grootste, belangrijkste steden. Niet de tier-2-steden, zoals Richdale de minder grote noemt. China is zo groot; er zijn miljoenensteden waarvan wij in dit koude kikkerlandje de naam nog nooit van gehoord hebben. En na maatregelen van de overheid zit de markt voor particulier vastgoed weer in de lift, zo blijkt uit de grafiek.

Opvallend is dat volgens Richdale slechts 20% van die huizenkopers een hypotheek aanvraagt. Dat aantal groeien, maar zoveel spaargeld hebben de Chinezen blijkbaar nog.


Hogere huren
Wel, direct en indirect, toegankelijk is de Amerikaanse huizenmarkt. En ook de Amerikaanse huizenmarkt staat er beter voor dan die van ons.

Grafieken Amerikaanse huizenmarkt

De huizenprijzen vertonen herstel in alle indices en het stuwmeer van onverkochte huizen loopt langzaam leeg. Wat misschien nog interessanter is, de huren liggen op maandbasis hoger dan de bedragen die huiseigenaren voor hun hypotheken moeten afdragen, zo blijkt uit deze grafieken van het Amerikaanse aandelenteam van JP Morgan.

Huur betekent in Amerika meestal appartementen in complexen. Demografisch zijn er ook een aantal voordelen voor beleggers in huurappartementen; jonge mensen huren vaker en moeten dat nu ook langer doen voordat ze een bedrag bij elkaar hebben gespaard als aanbetaling. De banken lenen wel, maar vragen wel een flinke eigen bijdrage voor een koophuis.

Prijsdaling gestuit
Kopen doen Amerikanen vaak na hun bruiloft en die is, net als hier, steeds vaker op latere leeftijd. Het is wel zo dat de huren een voorsprong hebben genomen op economisch herstel en inkomensgroei. Dat kan volgens verschillende andere Amerikaanse huizenmarktanalisten niet nog heel lang zo door gaan. De huurgroei zal dus iets afvlakken,

En het is een kwestie van tijd totdat de koopmarkt verder aantrekt, maar dan kunnen verhuurders altijd weer gaan uitponden. Zo kunnen beleggers optimaal profiteren van huurstijgingen met een eindrendement in de vorm van verkoop van delen of het hele appartementencomplex.

O ja, gisteren ook een berichtje op onze site dat de prijsdaling van Spaanse woningen deze maand is gestuit. Voor het eerst in drie jaar, wel te verstaan. Ik zou het nog niet aandurven daar een vastgoedbeleggings te doen, maar in ieder geval in de gaten houden dus.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus