Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Olie en de effecten van private equity

Private equity investeerde volop in olie, maar zoekt nu vooral naar slimme energie-oplossingen. Plus vraagtekens vanuit de politiek.

De stevig gedaalde olieprijs heeft niet alleen invloed op aandelenbeleggers. Ook private equity-investeerders zitten volop in het zwarte goud, zo blijkt uit cijfers van Reuters. De sector investeerde 31 miljard dollar in olie-en gasondernemingen in 2014.

Vandaar dat energie ook het belangrijkste marktthema is in de wereld van de niet-genoteerde-beleggingen. Hoeveel ze eraan verdienden is niet duidelijk, maar dat ze verlies leden ligt voor de hand. Grote beleggers als Bill Gross had met zijn obligatiefonds een slecht vierde kwartaal van 2014 door beleggingen in olie.

Toch zin er ook genoeg investeerders die deze bijzondere tijd van een lage olieprijs vooral bijkopen. Investeerder T. Boone Pickens bijvoorbeeld. Een van zijn uitspraken is “It has become cheaper to look for oil on the floor of the New York Stock exchange than in the ground.”

Hij heeft de afgelopen maanden vooral olie-aandelen gekocht. Er komt wel weer een dag dat de olieprijs weer oploopt, al lijkt dat nog een tijd te duren.

 

Slimme energie-oplossingen

Private equity-investeerders kijken momenteel ook naar energie-investeringen, maar dan vooral naar breder gespreide energieondernemingen die wellicht minder last hebben van de lage olieprijs, bedrijven die alternatieve energie aanbieden en bedrijven die slimme oplossingen verzinnen op dit gebied.

Ook zijn er mogelijk kansen aan de financieringskant, nu banken veel minder trek hebben om energiebedrijven geld te lenen, aldus experts op een private equity conferentie in Berlijn.

De lage olieprijs zorgt ook voor andere kansen. Zo profiteren ondernemingen in emerging markets volop van de lage prijs voor energie. Daar ging het de afgelopen vijf jaar economisch erg slecht en deze landen hadden ook last van het afbouwen van QE door de Amerikaanse centrale bank.

Dat maakte een eind aan de stroom van goedkope dollars naar opkomende markten. Het ligt voor de hand dat private equity-huizen daar ook meer zullen zoeken naar interessante koopjes. Die zijn er daar wellicht meer dan in het relatief dure Europa. 

Schadelijke effecten

Ondertussen gaat de Tweede Kamer in april praten in een ronde tafel over de schadelijke effecten van private equity en wetgeving.

“Met fiscale en wettelijke constructies zouden sommige investeringsmaatschappijen bedrijven die zij overnemen niet versterken, maar leegtrekken. “En de overheid loopt belastinginkomsten mis”, beweert initiatiefnemer en Kamerlid Henk Nijboer in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Financiën.”  

Nu heeft de Kamer doorgaans weinig kaas gegeten van investeren. Het is aan de partijen die uitgenodigd zijn – volgens NRC NPM Capital (eigenaar van onder meer beddenfabrikant Auping), Egeria (die onlangs NRC Media verkocht aan het Vlaamse Mediahuis) en de Amerikaanse gigant KKR (eigenaar van Van Gansewinkel) – wat nuance aan te brengen in de meningen van sommige Kamerleden.

Misschien iets over vraag en aanbod, een lesje over het kapitalistisch systeem dat wij hier in Nederland hanteren......Zucht. Wordt vervolgd. 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Gaat het echt zo goed met private equity?
  2. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  3. Zo belegt u in private markten
  4. Private equity doet deals met minder schulden
  5. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt