Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Private equity mist bedrijfskennis

Private equity-fondsen missen in het algemeen kennis van het bedrijf waarin zij investeren.

Private equity-fondsen missen in het algemeen kennis van het bedrijf waarin zij investeren. Er is te weinig inzicht in de dagelijkse praktijk en in de branche waarin de onderneming opereert. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG

De accountants- en adviesorganisatie onderzocht de relatie tussen private equity-fondsen en de bedrijven waarin zij investeren. Voor het onderzoek zijn ruim driehonderd middelgrote bedrijven in Europa onderzocht. 

Bedrijven geven aan dat het gebrek aan bedrijfsspecifieke kennis en managementervaring de relatie met private equity-fondsen bemoeilijken. Het oplossen van deze problemen kan volgens de ondervraagden leiden tot meer begrip voor het management van de onderneming. 60% zegt overigens de betrokkenheid wel zeer op prijs te stellen.  

Waardevermeerdering
Temeer omdat private equity-fondsen zorgen voor een aanzienlijke waardevermeerdering van bedrijven, zo concludeert KPMG. Ruim 40% van de onderzochte bedrijven vindt dat de private equity-investering goed is geweest voor een waardetoename van de onderneming van zo'n 11% tot 25%. Bijna 40% geeft aan dat de waarde bij het vertrek van het private equity-fonds tussen de 26% en 50% is toegenomen.

"Hieruit blijkt dat private equity-fondsen in staat zijn aanzienlijke waarde te creëren en voor betere rendementen te zorgen dan de publieke markten,” aldus Onno Sloterdijk, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de private equity-praktijk. "De bedrijven geven aan dat de toegevoegde waarde van het private equity-fonds vooral tot uitdrukking komt in het beschikbaar stellen van kapitaal om te kunnen groeien, in het optimaliseren van het businessplan, in het introduceren van externe expertise binnen de onderneming en in het feit dat het fonds de onderhandelingen met de banken voert."

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen