Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

SNS overweegt claimemissie vanwege SNSPF

SNS heeft in het derde kwartaal een verlies van 99 miljoen euro genomen op vastgoedfinancieringstak SNS Property Finance.

Bank-verzekeraar SNS Reaal heeft in het derde kwartaal een verlies van 99 miljoen euro genomen op vastgoedfinancieringstak SNS Property Finance (SNSPF).

De hogere verliezen op SNSPF (2011 Q3: -69 miljoen) zijn toe te schrijven aan hogere afschrijvingen op Nederlands vastgoedleningen. Nadat SNS Reaal in een toelichting aangaf mogelijk met een claimemissie te komen om de kapitaalbuffer te versterken, dook het aandeel diep in het rood.

Ook waarschuwde SNS-topman Ronald Latenstein gisteren voor een verlies in het vierde kwartaal voor heel SNS Reaal. Oorzaak zijn nog grotere verliezen op SNSPF, de kosten van de aangekondigde reorganisatie en een reservering van 10 miljoen euro voor de bankenbelasting. In het derde kwartaal boekte de bank-verzekeraar nog een winst van 34 miljoen euro. Reaal sloot uiteindelijk met een verlies van 9,4% op 1,05 euro.

Analisten denken dat SNS Reaal alleen nog toekomst heeft als SNSPF op afstand in een bad bank wordt gezet. Door de voortdurende afschrijvingen op de vastgoedleningen daalt de kapitaalratio van SNS Reaal gestaag. In het derde kwartaal is die onder de minimaal vereiste 9% gedoken (nu 8,8%). Al maanden circuleren er geruchten dat staatsbank ABN Amro de vastgoedfinancieringstak gaat overnemen. Latenstein liet zich niet uit over concrete scenario’s. Wel gaf hij aan dat de verkoop van hele bedrijfsonderdelen een optie is. Eind dit jaar of begin volgend jaar hoopt SNS daarover duidelijkheid te kunnen geven.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober