Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Vijsma twee jaar cel voor vastgoedfraude

Nico Vijsma heeft bij de rechtbank in Haarlem twee jaar celstraf gekregen voor zijn aandeel in de vastgoedfraudezaak Klimop.

Nico Vijsma (75) heeft donderdag bij de rechtbank in Haarlem twee jaar celstraf gekregen voor zijn aandeel in de grote vastgoedfraudezaak Klimop. Hij kreeg de straf voor het verduisteren van miljoenen euro's bij dubieuze transacties, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan de criminele organisatie die de vastgoedfraude pleegde. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel tegen hem geëist.

Vijsma was de aangetrouwde oom en inspirator van hoofdverdachte Jan van Vlijmen. Deze bedenker van de fraude veroordeelde de rechtbank begin dit jaar tot vier jaar gevangenisstraf. Vijsma nam de rol op zich van personeelschef, coachte en begeleidde de spelers in de fraude bij het verduisteren van het geld. Ook nadat hij geen officieel adviseur meer was van Bouwfonds ging hij door met zijn strafbare praktijken, stelt de rechtbank. ‘Hij heeft op laakbare wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat Bouwfonds in hem had’, zo staat in het vonnis.

De rechtbank vindt bewezen dat Vijsma een prominente rol speelde binnen twee criminele organisaties, die zich met de omvangrijke fraude bezighielden. De rechtbank besloot de straf tegen Vijsma te matigen, omdat hij al oud is en ernstig ziek is geweest. In mei vorig jaar bleek hij kanker te hebben en hij onderging later dat jaar twee ingrijpende operaties. De rechtbank gaat ervan uit dat dit ‘een sterke weerslag heeft op de kwaliteit van leven die hem nog rest.’ Nico Vijsma heeft zo'n twee maanden in voorarrest gezeten.

De rechtbank stelt in het vonnis weinig begrip te hebben voor de handelwijze van Vijsma en zijn hebzucht, omdat het hem ‘aan niets ontbrak’. Hij heeft miljoenen verdiend aan de vastgoedfraude, maar schikte met zowel Bouwfonds als het benadeelde Philips Pensioenfonds voor 4,7 miljoen euro. ‘Het zij zo’, zei Vijsma tegen de rechtbank nadat rechtbankvoorzitter Rino Verpalen het uitvoerige vonnis had voorgelezen. De Hagenaar zei dat hij er totaal niet tegenop ziet om de cel in te gaan. ‘Ik vond het daar wel leuk, eigenlijk’, grapte hij tegen de pers. Of hij in hoger beroep gaat, weet hij nog niet.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober