Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Beleggingsvolume winkelvastgoed gedaald

In de eerste drie kwartalen van 2012 is voor ongeveer 705 miljoen euro belegd in winkelvastgoed.

In de eerste drie kwartalen van 2012 is voor ongeveer 705 miljoen euro belegd in winkelvastgoed. Dit is een daling van 29% vergeleken met dezelfde periode in 2011.

Van het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed bestaat nu ruim 20% uit winkelvastgoed. In 2011 was dit nog 30%. Dit blijkt uit cijfers van Jones Lang LaSalle.

Detailhandelaars maken vooral pas op de plaats als het gaat om uitbreiding naar middelgrote en kleine steden. Hierdoor is er sprake van een dalende vraag naar winkelvastgoed, minder concurrentie en een oplopende leegstand. Medio 2012 lag het winkelleegstandspercentage in Nederland op ongeveer 6,8%. Dit is een lichte stijging vergeleken met een jaar eerder (6,4%). De toplocaties in de grote winkelsteden vormen een uitzondering op de neergaande trend.

Net als in 2011 gaat de grootste interesse van beleggers uit naar winkelcentra en solitaire winkelunits. Hierin werd respectievelijk voor ongeveer 332 miljoen en 240 miljoen euro belegd. De belangstelling voor het segment ‘retail warehousing’ is in Nederland nog steeds laag. Hierin is ongeveer 110 miljoen euro belegd in de eerste drie kwartalen van 2012. Vanwege hun sterke winkelbeleving blijven A1-locaties aantrekkelijk. Ook wijkwinkelcentra met een sterk verzorgingsgebied en krachtige supermarktformules die goed renderen blijven in trek.

De top aanvangsrendementen voor solitaire winkelunits bleven onveranderd in 2011 en de eerste drie kwartalen van 2012. De top aanvangsrendementen voor winkelcentra stegen in deze periode met gemiddeld 10 basispunten. Aanvangsrendementen voor ‘retail warehouses’ gingen met gemiddeld 25 basispunten omhoog. Voorlopig blijven totaalrendementen voor topvastgoed steevast op een hoog niveau.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  2. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat
  3. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  4. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  5. Bod zonder voorbehoud van financiering te riskant? Overweeg een biedcertificaat