Nieuws

Recordgroei crowdfundmarkt in eerste jaarhelft

Nog nooit werd er zoveel geld opgehaald via de crowd als in de eerste zes maanden van dit jaar.

De crowdfundmarkt is de klap van de coronacrisis aardig te boven, zo lijkt het. In het eerste halfjaar van 2021 is er 249 miljoen euro opgehaald via de crowd, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Crowdfundmarkt.

Dat is een record. Het is ook bijna evenveel als in heel 2020. Toen bedroeg de marktomvang 290 miljoen euro.

Vorig jaar werd de markt flink geraakt door de coronacrisis. In het eerste halfjaar van 2020 kelderde het bedrag dat via de crowd was gefinancierd met 37% op jaarbasis naar 104 miljoen euro.

Explosieve groei

Het forse herstel is geen verrassing. In haar Outlook 2021 sprak Crowdfundmarkt al de verwachting uit dat de Nederlandse markt voor crowdfundleningen explosief zou groeien. De brancheorganisatie gaf hiervoor twee argumenten: een ‘post-Coronazomer’ en een open Europese markt.

Ook wees Crowdfundmarkt op de enorme berg spaargeld waar consumenten op zitten en op een einde aan de coronasteunmaatregelen, wat de positie van crowdfunding in de financiering van het MKB zou versterken.

Crowfundmarkt verwacht dat de markt dit jaar voor het eerst richting een half miljard euro funding in één jaar zal gaan.

Ook aantal projecten in de lift

In totaal zijn er sinds de jaarwisseling 2.007 crowdfundingprojecten gepubliceerd door crowdfudingplatformen die bij de AFM zijn geregistreerd. Vorig jaar om deze tijd stond de teller nog op 1.268 projecten en in heel 2020 waren dit er 2.692.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’