Nieuws

Crowdfundmarkt krimpt met 25% in eerste kwartaal

Daling is vooral te wijten aan vertrek Funding Circle uit Nederland

In het eerste kwartaal van dit jaar is 64 miljoen euro gefinancierd via crowdfundingplatformen, zo blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl. Dat is 25% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de onderstaande grafiek is de daling goed zichtbaar.Vertrek Funding Circle

De krimp is grotendeels te verklaren door het vertrek van Funding Circle uit Nederland. Dit platform nam in de eerste drie maanden van vorig jaar nog 14 miljoen euro aan financiering voor zijn rekening.

Funding Circle heeft wel aangegeven dat het bestaande leningen zal blijven afhandelen, maar er komen geen nieuwe leningen meer bij.

Coronapandemie

Volgens Crowdfundmarkt heeft de coronapandemie in maart nog geen significante impact gehad op het aantal crowdfundingprojecten dat gepubliceerd is in Nederland. Het aantal projecten zat over het hele kwartaal zelfs wat in de lift.

Maandag is overigens aangekondigd dat ook crowdfundingplatformen via de regeling Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) leningen mogen gaan verstrekken. Omdat  crowdfundingplatformen veel ervaring hebben met snel due diligence onderzoek kunnen zij aanvragen voor leningen snel afhandelen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’