Nieuws

424 miljoen euro opgehaald via de crowd in 2019

Vastgoedmarkt wint aan belang.

In 2019 is in Nederland 424 miljoen euro via crowdfunding opgehaald, zo meldt de website Crowdfundingcijfers.nl. Dat is 29% meer dan in 2018, toen 329 miljoen euro bijeen werd gebracht.

Het grootste deel van het opgehaalde geld (91%) werd geïnd door bedrijven: 387,1 miljoen euro. De gemiddelde opbrengst was 148.000 euro.

Hierna volgde crowdfunding voor maatschappelijke projecten (zoals een speeltuin of een schoolproject), waarvoor 16,2 miljoen euro bijeen werd gebracht.

Consumentenleningen

Consumenten, die een persoonlijke lening financierden - voor bijvoorbeeld een verbouwing of de aanschaf van een auto - haalden 10,8 miljoen euro op. Dit ging gemiddeld om 8.000 euro.

De vierde categorie betreft crowdfunding voor creatieve projecten, zoals films: hiervoor werd 9,9 miljoen euro opgehaald.

In totaal kwamen meer dan 13.000 projecten en bedrijven via de crowd aan kapitaal. Vooral het aantal maatschappelijke projecten groeide fors: maar liefst 63% van de gefinancierde projecten valt in die categorie. Steeds meer mensen zetten crowdfunding in voor de financiering van een persoonlijke wens of voor een goed doel.
 
De meest populaire financieringsvorm was een lening: dit betrof 89% van het opgehaalde geld. Andere financieringsvormen zijn durfkapitaal (zoals converteerbare leningen en de verkoop van aandelen) en rewards.

Vastgoed

Opvallend is verder dat de vastgoedmarkt een steeds belangrijkere sector wordt voor crowdfunding. Platforms die zich op de vastgoedmarkt richten groeiden afgelopen jaar wederom bovengemiddeld hard.

Lager gemiddeld rendement leningen

Het gemiddeld netto rendement van crowdfunding in de vorm van een lening is in 2019 gedaald naar 3,6%. Voor dit cijfer zijn alle openstaande bedragen met een betalingsachterstand van minimaal negentig dagen afgeboekt.

Crowdfundingcijfers.nl merkt op dat het nettorendement in de toekomst nog wat lager kan uitvallen, door eventuele toekomstige afboekingen van openstaande leningen.

Het grootste crowdfunding platform

Van alle crowdfundplatforms heeft Collin Crowdfund de grootste crowdfunding portefeuille. Dit bedrijf is daarmee het grootste platform van Nederland. Dit was mede te danken aan de samenvoeging met zusterplatform Knab Crowdfunding. De portefeuille van Collin Crowdfund is opgeteld inmiddels meer dan 206 miljoen euro.

Lees ook: 50 crowdfundingplatformen: hoe selecteer je de juiste partij?

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfundmarkt in eerste jaarhelft met 37% gekrompen
  2. Liquiditeitsproblemen MKB nemen af
  3. Nederlandse crowdfundmarkt is gehalveerd
  4. 5 misverstanden over crowdfunding
  5. MKB-bedrijven kiezen vaker alternatieven voor banklening