Nieuws

Netto rendement crowdfunding daalt fors

Oorzaak: enkele defaults bij wat kleinere platformen.

Het netto rendement voor investeerders in crowdfunding is in het vierde kwartaal fors gedaald, van 5,1% naar 4,5%. Dat blijkt uit cijfers van crowdfundmarkt.nl.

Het netto rendement is het bedrag dat beleggers overhouden na aftrek van kosten en afboekingen voor leningen van bedrijven die niet in staat zijn om de hoofdsom terug te betalen.

Defaults

Crowdfundmarkt schrijft de scherpe daling toe aan enkele defaults bij de wat kleinere platformen All4funding (waarvan het netto rendement op een portefeuille daalde van 7,0% naar 1,2%) en Investormatch (rendementsdaling 5,0% naar 2,9%). De inhoud van een individuele investeringsportefeuille bepaalt uiteindelijk het netto rendement van een investeerder.

In de berekening van Crowdfundmarkt wordt uitgegaan van één investering per crowdfundingplatform voor een gelijk bedrag en op basis van de gemiddelde aangeboden rente en het totale netto rendement van het platform. Ieder crowdfundingplatform telt dus even zwaar mee in de berekening.

'Rendement zal waarschijnlijk verder dalen'

Volgens Crowdfundmarkt is van de huidige verstrekte crowdfundingleningen nu meer dan 42% afgelost. De crowdfundspecialist verwacht dat het aantal afboekingen/defaults nog verder zal oplopen naarmate de leningportefeuilles volwassener worden. Hierdoor zal ook het netto rendement van een investeerder verder dalen.

Crowdfundmarkt brengt sinds 2015 de Nederlandse markt van crowdfundingprojecten in beeld. Het onderzoeksbureau volgt hierbij het register crowdfundingplatformen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Lees ook: Hoe groot is het risico op een default bij crowdfunding? En hoe erg is het?

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’