Nieuws

Crowdfundingtrends 2019

Wat brengt 2019 op het gebied van crowdfunding? Crowdfundmarkt rapporteert.

Wat brengt 2019 op het gebied van crowdfunding? Crowdfundmarkt zette de opvallendste trends en ontwikkelingen op een rij voor 2019, op basis van hun big data tool Crowdfundmarkt Analytics. 

1. Start-up crowdfunding niet populair

Steeds minder start-ups vinden de weg naar financiering via crowdfunding. Hoewel in Nederland het aantal crowdfundingprojecten vorig jaar in totaal met 65% steeg, daalde het aantal projecten van ondernemingen jonger dan twee jaar.

Het lijkt er op dat investeerders en crowdfundingplatformen kritischer worden en eerst resultaat (cashflow) willen zien alvorens een ondernemer te steunen.

2. Duurzame crowdfunding wel

Een trend die in 2018 is ingezet zet door in 2019: de opmars van duurzame energieprojecten. De nationale en internationale klimaatdoelen worden steeds ambitieuzer en de klimaatspijbelaars laten van zich horen.

Projecten met een zekere subsidie, groen imago en de noodzaak om de directe omgeving te betrekken zijn uitermate geschikt voor financiering via crowdfunding.

3. Groot, groter, grootst

The Big Four is een verwijzing naar de vier grote technologiebedrijven Google, Amazon, Facebook en Apple. In Nederlandse crowdfundingtermen waren dit in 2018: Funding Circle, Duurzaaminvesteren, Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar.

Samen domineerden zij de crowdfundmarkt met een marktaandeel van bijna 62%. "We zien dat de grote jongens groeien en de kleintjes steeds vaker afhaken," schrijft Crowdfundmarkt. 

4. Equity crowdfunding op nul

Nederlanders zijn geen fan van equity crowdfunding (investeren in aandelen), dat was al enige tijd duidelijk, maar het lijkt er op dat deze vorm van alternatieve financiering helemaal niet meer van de grond komt in Nederland.

In 2018 werd slechts 1,9 miljoen euro opgehaald via equity crowdfunding terwijl dit in 2017 nog 7,7 miljoen euro betrof. Vorig jaar werd nog wel 8,4 miljoen euro gefinancierd via converteerbare leningen, maar dit jaar staat de teller voor durfkapitaal nog op nul.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren