Nieuws

Lendahand bij wereldwijde top platforms schone energie

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand neemt wereldwijd een leidende positie in.

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand neemt wereldwijd een leidende positie in het financieren van de energietransitie in Afrika. Dat bleek uit een rapport van het Britse kenniscentrum Energy4Impact.

In hun derde onderzoek over crowd-based energietoegang in Sub-Sahara Afrika en Azië maakt Energy4Impact de balans op. Hieruit is gekomen dat Lendahand op de derde plek van de ranglijst staat. Energy4Impact is een liefdadigheidsinstelling in het VK, voortkomend uit een partnerschap tussen de Wereldbank, UNDP en andere donoren.

Crowd Power

Het rapport is gemaakt op basis van meer dan 100 crowdfunding campagnes die worden ondersteund via het programma Crowd Power van de Britse overheid. Een van de conclusies is dat leningen het meest succesvol zijn in het financieren van de energietransitie via crowdfunding; 100% van de aangeboden leningen is gefinancierd.

Ter vergelijking: het grootste equity crowdfundingfplatform ter wereld kreeg slechts 52% van de projecten gefinancierd. Het rapport laat ook zien dat de meeste leningen nog steeds worden gefinancierd met microkredieten, maar dat er steeds meer vraag is naar zogeheten mesokredieten voor energietoegang.

Dit heeft diverse voordelen voor zowel de leningnemer (meer impact) als de crowd (betere due dilligence, meer rendement).

Impactbeleggen mainstream maken

Lendahand CEO Koen The gelooft dat het mogelijk is om het investeren in sustainable development goals (SDG’s) mainstream te maken, maar alleen als er een strikt en grondig boekenonderzoek wordt uitgevoerd door de investeringsplatforms.

"We hebben alleen al bij Lendahand wereldwijd meer dan 3.000 impact investeerders, met 34 nationaliteiten. Die mensen hebben zo’n 25 miljoen euro geïnvesteerd. We zien het als een belangrijke taak voor ons om hen zo goed mogelijk te beschermen en te zorgen dat de industrie rijpt.”

Lendahand werd opgericht in 2012 om via crowdfunding mesokredieten te verstrekken aan MKB’ers en duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Het gevolg is meer economische groei en zelfstandigheid, een duurzamer en gezonder leefklimaat en betere toegang tot basisbehoeften als educatie en gezondheidszorg. De investeerder ontvangt een rente van 3-6% op jaarbasis.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’