Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Taxateurswissel geeft afwaardering kantoorbeleggingen

Het wisselen van taxateur heeft een negatief effect op de waardering van kantoorbeleggingen.

Het wisselen van taxateur heeft een negatief effect op de waardering van kantoorbeleggingen. Dat meldt de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Onderzoekers Ytzen van der Werf en Fred Huibers vonden een significant verschil van -8,8% in de kantorensector in 2000-2013, een periode met dalende vastgoedprijzen. Bij winkels en woningen is een eveneens negatief effect gemeten, maar niet significant.

De verklaring voor de verschillen lijkt volgens de ASRE te liggen in de actualiteit van de door de taxateurs gebruikte referenties voor het bepalen van het aanvangsrendement. Voor alle sectoren blijken taxateurs, na de wissel, recentere referenties te gebruiken dan wanneer ze een hertaxatie of marktupdate uitvoeren.

Het onderzoek is een resultaat van de samenwerking tussen de ASRE en de stichting ROZ Vastgoedindex. De ROZ Vastgoedindex heeft een onderzoeksplaats aan de ASRE mogelijk gemaakt en de participanten van deze stichting hebben gegevens voor het onderzoek beschikbaar gesteld.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober