Nieuws

AFM komt met aanbevelingen voor crowdfundingsector

Volgens de AFM zijn er aanpassingen in de huidige wetgeving nodig om een groei van crowdfunding mogelijk te maken.

Terwijl het aantal crowdfundingplatformen blijft groeien, wil de AFM met de sector kijken hoe deze groei geaccommodeerd kan worden. Volgens de toezichthouder zijn er aanpassingen in de huidige wetgeving nodig om een duurzame en verantwoorde groei van de sector mogelijk te maken.

Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatformen geregistreerd in Nederland, die projecten willen financieren met bijdragen van particulieren. Via de platformen zal in 2014 naar verwachting 37 miljoen euro aan financiering verstrekt worden, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

De AFM komt met aanbevelingen om de groei te accommoderen. Zo wil de AFM op de korte termijn het aantal vergunningentypes voor crowdfunding van vier naar drie brengen en het bemiddelingsregime, dat veel knelpunten en onduidelijkheden bevat, niet meer toepassen. Ook wil de AFM met een toets komen voor geldgevers. Deze toets maakt het mogelijk om te investeren boven het huidige investeringsmaximum per platform per individu van €20.000 voor equity-based crowdfunding en €40.000 voor loan-based crowdfunding.

Op termijn wil de toezichthouder dat er specifieke regels komen voor equity-based crowdfunding en loan-based crowdfunding.

 

De aanbevelingen komen kort na de oproep van de European Securities and Markets Authority (ESMA) om het toezicht op platformen te verbeteren door nieuwe EU-regels in te voeren. Het ESMA vindt dat de crowdfunding-industrie nu tussen bestaande reguleringen in valt. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’