Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Buitenlandse vastgoedbeleggingen verviervoudigen

Buitenlandse investeerders weten de Nederlandse vastgoedmarkt weer op grote schaal te vinden.

Buitenlandse investeerders weten de Nederlandse vastgoedmarkt weer op grote schaal te vinden. De nieuwe grensoverschrijdende investeringen in direct Nederlands vastgoed waren de afgelopen twaalf maanden ruim viermaal zo hoog als een jaar eerder. Het totaal is terug op het niveau van vlak voor de kredietcrisis. Dat blijkt uit door Vastgoedmarkt bijgehouden gegevens.

De nieuwe investeringen van buitenlandse beleggers in direct Nederlands vastgoed bedroegen 3.700 miljoen euro in de periode van begin augustus 2013 tot eind juli 2014. Het cijfer is gelijk aan dat in de vergelijkbare periode van 2007/2008, aan de vooravond van de kredietcrisis. Vergeleken met dezelfde periode in 2012/2013 (850 miljoen euro) steeg het totaal met 335%. De ruime verviervoudiging betekent een trendbreuk. Het afgelopen halve decennium schommelden de jaartotalen rond een miljard euro.

Daarmee is een groot deel van de buitenlandse beleggingsactiviteit nog niet genoemd. Buitenlanders verkochten de afgelopen twaalf maanden onderling voor 1.800 miljoen euro, viermaal zo veel als in de vergelijkbare periode een jaar eerder (450 miljoen euro). Het totale transactievolume van buitenlandse beleggers komt daarmee op 5.500 miljoen euro, tegen 1.300 miljoen euro een jaar eerder.

x

De stijging vergeleken met voorgaande periode weerspiegelt vooral de hernieuwde belangstelling van Duitsers en Amerikanen voor Nederland vastgoed. De som van nieuwe beleggingen van onze oosterburen steeg van 325 miljoen euro naar 1.650 miljoen euro, een toename van ruim 400%. Het aandeel van Duitse beleggers in het totaal van nieuwe directe buitenlandse vastgoedbeleggingen in Nederland nam toe van 30 naar 44%.

Net als vorig jaar is Duitsland het belangrijkste land van herkomst van nieuwe buitenlandse vastgoedbeleggingen, maar de Amerikanen maken een opmars. In de afgelopen twaalf maanden tekenden investeerders uit de Verenigde Staten voor 1.250 miljoen euro aan nieuwe Nederlandse vastgoedbeleggingen, 34% van het totaal. Een jaar eerder was dat nog 60 miljoen euro (7%).

  • Kantoren zijn in Nederland verreweg het populairst bij buitenlandse beleggers. In dit segment deden ze de afgelopen twaalf maanden voor 2.000 miljoen aan nieuwe investeringen, 54% van het totaal.
  • Woningen zijn 'best of the rest' met 800 miljoen euro (22%).
  • Winkels en bedrijfsruimten/overig sluiten de rij, elk met 450 miljoen euro (12%).

De grootste nieuwe buitenlandse beleggingen waren dan ook van Duitsers en Amerikanen die kantoren kochten. Duitsers toonden een voorkeur voor enkelvoudige transacties in het Zuidasgebied van Amsterdam, Amerikanen voor deelportefeuilles uit het Dutch Office Fund van CBRE Global Investors.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenprijzen op nieuw record maar minder woningen verkocht
  2. Beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed? 7 beginnerstips
  3. NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000
  4. ABN Amro lanceert nieuw leenplatform voor ondernemers
  5. Helft van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs