Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Colliers: kantooropname daalt bijna 7%

De gebruikersmarkt voor kantoorruimte kent voor het derde jaar op rij een dalend opnamecijfer, blijkt uit een rapport van Colliers International.

De gebruikersmarkt voor kantoorruimte kent voor het derde jaar op rij een dalend opnamecijfer, blijkt uit het Office Market Report H1 2014 van Colliers International. Het eerste halfjaar lag de opname met 374.000 m2 bijna 7% lager dan dezelfde periode vorig jaar.

De steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven zijn goed voor de helft van de totale opname. Ruim een kwart van de kantoormeters is opgenomen door de publieke sector. Het reorganiserende UWV is met drie transacties van in totaal 17.000 m2 verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de opname.

Amsterdam en Eindhoven zijn de enige grote steden zijn waar de opnamecijfers zijn gestegen met respectievelijk 19 en 21%. In deze steden zijn de TMT-bedrijven (Telecom, Media en Technologie) goed voor een groeiend deel van het opnamevolume. In het eerder verschenen iQ Media & Tech report schreef Colliers al dat Amsterdam en Eindhoven behoren tot de Europese top binnen deze sector en daarmee populaire vestigingssteden zijn voor kantoorgebruikers.

TMT-bedrijven zullen met relatief kleine transacties een belangrijke rol gaan spelen voor de opname van kantoorruimte, aldus Colliers. Dit waar de traditionele zakelijke dienstverlening, samen met de publieke sector, in mindere mate de markt voor kantooropname gaat domineren. Bedrijven in deze sectoren zullen met centralisatie en het afstoten van vierkante meters kantoorruimte toevoegen aan het aanbod, denkt de vastgoedadviseur. Desondanks is het aanbod in de Nederlandse kantorenmarkt in het eerste halfjaar stabiel gebleven, dit komt mede door beperkte nieuwbouw en transformaties.

Een voorbeeld van centralisatie is het UWV, waar momenteel een reorganisatie wordt doorgevoerd die impact heeft op het vastgoed. Met drie transacties is het UWV goed voor een groot deel van de kantooropname binnen de publieke sector, maar deze organisatie heeft minder opgenomen dan werd afgestoten.

Een ander voorbeeld is de transactie van de Nationale Politie, waarbij voormalige regionale korpsen zijn samengevoegd. Dit vloeit voort uit de visie van de Rijksoverheid op de interne organisatie en het toekomstig gebruik van vastgoed, zoals kostenbesparingen, minder bureaucratie en het verbeteren van de efficiëntie. Ook in de zakelijke dienstverlening zijn deze ontwikkelingen al langer waar te nemen en zorgen mede daardoor voor negatieve netto-opnamecijfers in deze sectoren. 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenprijzen op nieuw record maar minder woningen verkocht
  2. Beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed? 7 beginnerstips
  3. NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000
  4. ABN Amro lanceert nieuw leenplatform voor ondernemers
  5. Helft van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs