Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Huisvestingskosten Zuidas stijgen 1%

De Amsterdamse Zuidas blijft de absolute toplocatie in Nederland voor de kantorenmarkt. De markt lijkt de algemene tendens te ontspringen.

De Amsterdamse Zuidas blijft de absolute toplocatie in Nederland voor de kantorenmarkt. De markt op de Zuidas lijkt de algemene tendens van de markt te ontspringen, met een lichte toename van de tophuurprijzen in 2013.

Op een mondiale ranglijst van 67 landen bezet de Zuidas de 23e plaats met een tophuurprijs van 506 euro per m2 per jaar, 1% meer dan in 2012. Dat bedrag omvat de totale huisvestingskosten; de huurprijs plus bijkomende kosten. Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport Office Space Across The World van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

‘Ondanks een lichte stijging van de huurprijs daalde Amsterdam dit jaar van de 22e naar de 23e positie op de ranglijst van duurste kantorenlocaties ter wereld’, aldus Michiel Boonen, senior research consultant bij Cushman & Wakefield. ‘Dit is niet heel vreemd; de huurstijging aan de Zuidas bedroeg ruim 1%, terwijl het wereldwijde gemiddelde 3% bedroeg.’ De gemiddelde huurprijzen in Nederland daalden in 2013 voor het derde opeenvolgende jaar, terwijl de Zuidas dus een kleine huurstijging noteerde.

Boris Ziermans, partner en afdelingshoofd office agency bij Cushman & Wakefield, zegt: ‘Terwijl de leegstand in de afgelopen jaren in het hele land is toegenomen, is er op de Zuidas krapte ontstaan en wordt er zodoende weer kantoorruimte ontwikkeld. Deze krapte komt tot uitdrukking in de huurprijzen, die licht gestegen zijn in het afgelopen jaar, terwijl hoge incentives op de Zuidas minder gangbaar worden. Doordat de belangrijkste locaties met ontwikkelpotentie nu ook gevuld gaan worden, verwachten wij dat de huurprijzen op de Zuidas op korte termijn verder zullen stijgen, terwijl op verschillende andere locaties in Nederland de huurprijzen verder zullen dalen door het toenemende aanbod van kantoorruimte.’

Binnen Europa staat Nederlands duurste kantorenlocatie op de elfde positie. Vooral West-Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, zijn duurder dan Nederland. München is met 540 euro per m2 per jaar iets duurder, Brussel (Leopoldkwartier) is met 393 euro fors goedkoper. Wereldwijd blijft het deelgebied West-End in Londen op de eerste plaats staan, met een huurprijs van 2.122 euro per m2 per jaar. Daarna volgt het belangrijkste kantorengebied van Hong Kong (1.432 euro) en dat van Moskou (1.092 euro).

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  2. Welke bank geeft de interessantste duurzaamheidskorting op uw hypotheek?
  3. Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland
  4. Beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed? 7 beginnerstips
  5. NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000