Column

Hoe veilig is crowdfunding?

In Groot-Brittannië gingen investeerders voor miljoenen het schip in. In Nederland valt de schade tot nu toe mee. Maar er kleven wel degelijk risico's aan deze beleggingscategorie.

De Nederlandse crowdfundingmarkt is vooralsnog niet opgeschrikt door grote schandalen of problemen. Dat is in het Verenigd Koninkrijk wel anders. Daar zijn al tientallen miljoenen Britse ponden verdwenen met veel gedupeerde investeerders. Hoe veilig is crowdfunding nu echt?

Aangezien de crowdfundingmarkt nog relatief jong is, heeft het jaren geduurd voordat er specifieke regels kwamen voor leenplatformen. Er lijkt Europese regelgeving aan te komen, maar er zijn erg veel vragen met betrekking tot de verantwoordelijkheden van crowdfundingplatformen bij het publiceren van informatie, en in welke mate platformen mogen verdienen aan het doorverwijzen van investeerders naar bepaalde projecten.

Lees ook: Invoering Europese regelgeving crowdfunding verloopt stroef

Lendy

Nog voorafgaand aan de invoering van de Europese regelgeving is het al flink fout gegaan, met name in het Verenigd Koninkrijk. Daar gingen investeerders voor miljoenen het schip in, met als bekend voorbeeld Lendy.

Dit Britse vastgoedfinancieringsplatform viel om toen bleek dat meer dan de helft van de uitstaande leningen oninbaar was. Het bedrijf hield om te overleven het geld van de klant en de bedrijfskosten niet goed gescheiden.

In Nederland valt de schade uit gefaalde projecten vooralsnog mee, met een beperkt aantal rechtszaken over de zorgplicht van crowdfundingplatformen. De crowdfundingmarkt in Nederland is in omvang dan ook beperkt. Er ging in 2021 circa €700 miljoen in om.

Hoge risico’s

Maar investeerders mogen niet vergeten dat er wel degelijk risico’s kleven aan crowdfunding, ondanks dat deze risico’s worden gedeeld door een grote groep investeerders.

Zo wordt er bij crowdfunding vaak geïnvesteerd in jonge, kleine bedrijven die nog geen gedegen trackrecord hebben. Hoewel crowdfundingplatformen uitgebreid onderzoek doen naar ondernemers die een lening aanvragen, kan het altijd gebeuren dat het bedrijf failliet gaat. De kans is dan reëel dat investeerders hun geld niet meer terugkrijgen. Er is vaak niet voldoende geld om iedereen terug te betalen.  

Afgelopen maand bleek uit gelekte e-mails dat de Britse toezichthouder FCA al jarenlang interne discussies heeft over de veiligheid van crowdfunding. In diverse mailwisselingen wordt gewezen op de gevaren van crowdfunding en het risico op volledig kapitaalverlies voor investeerders. De FCA ziet “enorme zwakke punten in het risicobeheer”.

Wees kritisch?

En die risico’s gelden niet alleen voor de Britse markt. Voor een investeerder is het des te belangrijker om zelf ook kritisch naar projecten te blijven kijken. Worden projecten niet mooier gepresenteerd dan ze daadwerkelijk zijn? Is de financiering wel passend voor de geldvrager? En is het platform kritisch in het beoordelen van financieringsaanvragen?

Dit zijn allemaal vragen die ook vandaag de dag relevant blijven. Blijf dus goed uw huiswerk doen, om grote crowdfund blunders te voorkomen.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfundingplatform Enerfip start in Nederland
  2. Curator doet onderzoek naar crowdfunding failliete modewinkels
  3. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  4. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  5. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?