Column

‘Alle seinen op groen in MKB-overnamemarkt’

Voor goed presterende bedrijven staan investeerders en strategische kopers momenteel in de rij. Ook voor dit jaar lijken de ontwikkelingen positief.

Voor het komende jaar staan alle seinen op groen in de Nederlandse MKB-overnamemarkt, zo constateert overnameplatform Brookz. Voor goed presterende bedrijven staan investeerders en strategische kopers momenteel in de rij.

Volgens Brookz lijkt 2021 het beste overnamejaar sinds 2007, ondanks, of misschien wel mede door, de coronacrisis. Het jaar stond volgens het platform in het teken van herstel voor de Nederlandse fusie- en overnamemarkt, nadat kopers en verkopers een jaar eerder nog een pas op de plaats maakten vanwege de grote onzekerheid over de toekomst.

Meer verkooptransacties…

In de eerste zes maanden van 2021 steeg het aantal verkooptransacties al met 21% ten opzichte van de tweede helft van 2020, , zo blijkt uit de Overname Barometer van Brookz en Dealsuite. Daarmee kwam de overnamemarkt direct weer op het niveau van voor de crisis.

Brookz wijst ook op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die over het eerste kwartaal van 2021 nog lieten zien dat maar liefst 2.730 bedrijven van eigenaar wisselden. Dit was het hoogste niveau in zes kwartalen.

Het aantal overnames lijkt in 2021 erg hoog uit te komen, want de teller staat volgens het CBS in drie kwartalen al op 5.855 overnames. In dit tempo wordt het record uit 2016 van 6.785 acquisities verbroken.

… tegen een hogere prijs

Ook de gemiddelde verkoopprijs nam toe ten opzichte van een halfjaar eerder. Gemiddeld werd in de eerste zes maanden van 2021 voor een MKB-bedrijf 4,85 keer de brutowinst (EBITDA) betaald, zo blijkt uit de Overname Barometer. Daarmee gaat de multiple weer langzaam richting het pre-coronaniveau.

Al eerder schreven we dat private equity-firma’s grof geld betalen en geregeld met de pet rondgaan om geld op te halen bij investeerders.

Ondernemers in de horeca, toerisme & recreatie en detailhandel zagen de waardering wel onder druk staan, als gevolg van de onzekerheden in deze sectoren gerelateerd aan de coronacrisis.

Coronacrisis vloek en een zegen

“De groeiende verkoopbereidheid van ondernemers in het afgelopen jaar kent een duidelijk reden: de impact van de coronacrisis”, aldus Brookz. “Aan de ene kant waren er ondernemers die noodgedwongen de overnamemarkt op moesten om vanwege de uitdagende marktomstandigheden een sterke financiële partner te vinden. Aan de andere kant waren er ondernemers die met hun businessmodel juist profiteerden van de coronapandemie en het qua timing een mooi moment vonden om hun bedrijf te verkopen.”

Volgens Brookz zijn ook veel ondernemers geschrokken van de snelle en onverwachte coronacrisis, waardoor zij zich realiseerden dat het niet verstandig is om alle eieren in één mandje te hebben. “Dus besloten ze om een stuk van het opgebouwde zakelijke vermogen veilig te stellen door een pre-exit van hun bedrijf.”

Een pre-exit is de mogelijkheid voor een ondernemer om alvast een deel van de waarde van de onderneming te verzilveren en over een aantal jaren definitief afscheid te nemen van het bedrijf.

Verkoopbereidheid in vijf jaar niet zo hoog geweest als nu

Ook voor het komende jaar lijken de ontwikkelingen positief. Brookz draagt daar meerdere redenen voor aan: er is veel geld beschikbaar, de rente is laag en de economische vooruitzichten zijn goed.

Veel Nederlandse ondernemers blijken open te staan voor een gesprek over de verkoop van hun bedrijf. De verkoopbereidheid is mede door corona met 79% in vijf jaar tijd niet zo hoog geweest, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Marktlink Fusies & Overnames.

Daarbij lijken de MKB'ers ook meer haast te hebben om hun bedrijf te verkopen. Het aantal ondernemers dat van plan is om het bedrijf binnen twee jaar van de hand te doen, verdrievoudigde bijna naar 40%. “Sterker nog, de helft van de ondernemers geeft zelfs aan dat zij het bedrijf bij een goede prijs morgen zouden verkopen”, aldus Brookz.   

Eén van de belangrijkste aanjagers van de MKB-overnamemarkt zijn de investeringsmaatschappijen, die in aantal de afgelopen vijf jaar zijn verdubbeld. Op dit moment liggen er bij ruim 150 Nederlandse investeringsmaatschappijen vele honderden miljoenen euro's op de plank om aan om het werk gezet te worden, zo ziet Brookz. “Vooral bedrijven die het afgelopen jaar hebben bewezen 'coronaproof' te zijn, kunnen in 2022 een belletje van deze investeerders verwachten met de vraag of ze openstaan om eens een kop koffie te drinken.”

Lees ook: Private equity aast onverminderd op techbedrijven

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen