Column
Private equity aast onverminderd op techbedrijven
Sommige investeerders vrezen wel dat de hoge waarderingen het moeilijker maken om hoge rendementen te boeken op de investeringen.
Private equity-investeerders hebben een geweldig 2021 achter de rug, vooral door hun investeringen in techbedrijven. Volgens dataleverancier Dealogic werd er afgelopen jaar voor krap 402 miljard dollar aan techdeals gesloten in de VS, hetgeen circa 41% van het totale aantal private equity-deals is.
Niet eerder werden er zoveel techdeals gesloten als in het afgelopen jaar. Ter vergelijking: in 2020 bedroeg de totale waarde hiervan “slechts” 196 miljard dollar. Overigens kwam dit toen ook overeen met 41% van het totaal van 474 miljard dollar.
Investeerders verwachten ook dit jaar veel techdeals te sluiten. Private equity-firma’s azen vooral op SaaS-bedrijven (software-as-a-service), die dankzij abonnementsvormen een stabiele omzet realiseren. De coronacrisis heeft de vraag naar software-as-a-service uiteraard alleen maar versneld.
Vraag en aanbod
Niet alleen aan de vraagkant zit het goed: ook het aanbod blijft redelijk gezond. Volgens David Humphrey, topman bij een van de grootste private equity-firma’s, Bain Capital's, willen verkopers graag deals sluiten voorafgaand aan belastinghervormingen in de VS. Ook de sterke prestaties van techbedrijven tijdens de coronacrisis, zorgden voor meer deals in de markt.
Afgelopen jaar sloot Bain Capital zelf voor 17 miljard dollar een deal om healthcare-bedrijf Athenahealth over te nemen. Andere grote techdeals van afgelopen jaar zijn onder meer de overname van cyberbeveiligingsbedrijf McAfee ter waarde van 12 miljard dollar, en de overname van Quest Software, voor een bedrag van 5,4 miljard dollar.
Hoge multiples
Hoewel het aanbod er wel is, wil dat niet zeggen dat vraag en aanbod volledig in balans zijn. Private equity-firma’s moeten hun portemonnee flink opentrekken om de deals te kunnen sluiten.
Richard Hardegree, die bij Barclays verantwoordelijk is voor het begeleiden van fusies en overnames, liet tegenover The Wall Street Journal weten dat hij geregeld ziet dat investeerders twintig tot dertig keer de jaarlijkse EBITDA betalen om een techbedrijf in handen te krijgen. Jaren geleden was volgens Hardegree de norm nog 15 keer de EBITDA.
“De multiples zijn al jaren aan het stijgen, vooral in de softwaresector, waar de meeste deals plaatsvinden”, aldus Hardegree. “We moeten nog maar zien waar dit eindigt. Ik denk dat er veel investeerders sceptisch waren toen zij 15 keer de EBITDA moesten betalen en nu zitten we al op 30 keer.”
Private equity-firma’s betalen dus grof geld en vele gaan geregeld met de pet rond om geld op te halen bij investeerders. Zo hopen zij snel te kunnen schakelen als er een mooie deal voorbijkomt. Onder meer Vista Equity Partners, Thoma Bravo, Silver Lake en Francisco Partners zijn onlangs gestart met een investeringsronde, in sommige gevallen nog geen jaar na hun vorige financieringsronde.
Hoewel veel investeerders positief blijven over de vooruitzichten voor de techsector in 2022, maken sommigen zich wel zorgen dat de hoge waarderingen het moeilijker maken om hoge rendementen te boeken op de investeringen.
Terughoudendheid over sommige sectoren
“We verwachten in 2022 te blijven investeren, maar zullen wel wat terughoudend zijn over bepaalde sectoren die we hoog hebben zitten, terwijl we wegblijven van sectoren die hard zullen worden geraakt in een neerwaartse cyclus”, aldus managing partner Mirza Baig van Aldrich Capital Partners. Baig is onder meer terughoudend over de waarderingen van Europese fintech en techbedrijven die zich richten op vastgoed.
“Als de rentes stijgen, zullen investeerders wat kritischer worden, maar de waarderingen van bedrijven die sterk presteren zullen hoog blijven”, zo voorziet Andrew Olinick, een partner bij private-equity-firma 3i Group.
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.