Column

Crowdfundmarkt is sterk hersteld in 2021

Crowdfundplatformen haalden afgelopen jaar dubbel zoveel geld op als in coronajaar 2020.

Nederlandse crowdfunding-platforms hebben in 2021 circa €625 miljoen opgehaald voor bedrijfsfinancieringen, vastgoedleningen en duurzame projecten. Dat blijkt uit een meting van Crowdfundmarkt.nl, dat projecten van alle platforms bundelt.

Hiermee werd dubbel zoveel opgehaald als tijdens het coronajaar 2020, toen dit bedrag bleef steken op €270 miljoen (door een nieuwe rekenmethode later gecorrigeerd naar €310 miljoen).

Vooral de grote platforms deden goede zaken. De zes grootste platforms zijn samen goed voor €430 miljoen aan financieringen.

Er gaan steeds grotere bedragen in om

Volgens Crowdfundmarkt.nl is crowdfunding momenteel sterk in ontwikkeling en maakt het steeds vaker onderdeel uit van een grotere financiering

Investeringen met grotere bedragen zijn volgens de onderzoekers allang geen uitzondering meer. Enkele jaren geleden was de markt nog vooral gericht op de meer risicovolle financieringen uit de horeca of zakelijke dienstverlening, waarbij de gunfactor vooral doorslaggevend was. Tegenwoordig is het vooral een flexibele vorm van vastgoed- en stapelfinancieringen. Die draait meer om rendement en daar gaan vaak grote bedragen in om.

Veel grote projecten op basis van onderpand

Verder valt het Crowdfundmarkt.nl op dat zowel grote platforms als Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en NLInvesteert, als nieuwkomers zoals Matching Capital of Max Crowdfund veel grote projecten realiseren op basis van onderpand.

Dat is ook onder investeerders niet onopgemerkt gebleven. Enkele jaren geleden kwam het grootste deel van het geld nog uit het 'warme' netwerk. Maar anno 2021 komt het geld vooral van professionele investeerders en beleggers die spreiding zoeken in hun portefeuille.

Collin Crowdfund heeft eerder al aangegeven in een interview met Investeerders.nl dat het aantal zeer vermogende investeerders sterk toeneemt. Ook bij NLInvesteert is de inleg per investeerder soms hoog, zo signaleert Crowdfundmarkt.nl.

Snelle consolidatie verwacht

De onderzoerkers verwachten in 2022 een snelle consolidatie in de markt, vanwege de nieuwe Europese crowdfundingregels die in november dit jaar zijn ingegaan. Bestaande platforms hebben nog een jaar de tijd om zich aan te passen, maar daaraan hangt wel een fors prijskaartje.

Crowdfundmarkt.nl voorspelt dat de markt komend jaar verder professionaliseert en dat de overgebleven platforms groter en sterker uit de strijd zullen komen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’