Nieuws

Crowdfundmarkt in eerste jaarhelft met 37% gekrompen

Markt is teruggeworpen naar niveau van 2017, maar twee grootste platformen tonen zich optimistisch.

De coronacrisis heeft er in het eerste halfjaar flink ingehakt in de crowdfundmarkt. Het totale bedrag dat via de crowd is gefinancierd is blijven steken op 104 miljoen euro: 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt, een brancheorganisatie voor crowdfunding.

Volgens Crowdfundmarkt is de markt vanaf april teruggeworpen naar het niveau van 2017.

Minder projecten

Het aantal crowdfundingprojecten dat in Nederland is gepubliceerd is inmiddels ook fors gedaald: met 30%. Dat was in het eerste kwartaal nog niet het geval. Toen zat het aantal projecten zelfs nog even in de lift, zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek.

Nettorendement blijft gelijk: 4,5%

Voor beleggers is het rendement uiteraard van groot belang. De gemiddeld aangeboden rente bedraagt 7,9%. Dat is evenveel als bij de vorige meting na het eerste kwartaal.

Het nettorendement is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019 gelijkgebleven op 4,5%. Dit is het bedrag dat beleggers overhouden na aftrek van kosten en afboekingen voor leningen van bedrijven die niet in staat zijn om de hoofdsom terug te betalen.

In de berekening van Crowdfundmarkt wordt uitgegaan van één investering per crowdfundingplatform voor een gelijk bedrag en op basis van de gemiddelde aangeboden rente en het totale netto rendement van het platform. Ieder crowdfundingplatform telt dus even zwaar mee in de berekening.

Vastgoed is belangrijkste sector

Vastgoed blijft de sector waar het meest in geld in omgaat. 20,1% van de totale financiering vloeide naar vastgoedprojecten.

Op enige afstand volgen:

  • energie & duurzaamheid (14%)
  • dienstverlening (13,4%)
  • horeca (10,7%) en
  • industrie (7,7%).

Optimisme

Toch tonen de twee grootste spelers in de markt - Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar - zich op de website van Crowdfundmarkt optimistisch. "Direct na het uitbreken van de crisis zijn we in gesprek gegaan met onze investeerders en ondernemers om, bij reeds lopende projecten, passende maatregelen te kunnen nemen indien noodzakelijk", zegt Jeroen ter Huurne van Collin Crowdfund. "Wij zijn gedurende deze hele crisis in staat gebleken dagelijks nieuwe ondernemers aan financiering te helpen. Dit toont aan dat onze organisatie volwassen is en over een solide basis beschikt."

Edwin Adams van Geldvoorelkaar signaleert dat in de maanden mei en juni van dit jaar de markt weer aantrekt. "Qua volume doen we het zelfs beter dan in de dezelfde periode vorig jaar", zegt hij tegen Crowdundmarkt. Hij trekt hieruit de conclusie dat ondernemers hun plannen wel iets uitstellen, maar niet afstellen. Hij verwacht dat de markt in de tweede helft van 2020 verder zal aantrekken.

Lees ook: 5 misverstanden over crowdfunding

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’