Column

Zo komt private equity de crisis door

Natuurlijk zijn er risico's, maar private equity-partijen gedijen doorgaans goed in tijden van crisis.

Diverse private equity-firma’s hebben in de afgelopen weken de boeken geopend over het eerste kwartaal van dit jaar. De cijfers zagen er niet best uit, maar de coronacrisis biedt ook kansen.

Laten we drie van de grootste private equity-partijen eens onder de loep nemen. Apollo Global Management, Blackstone Group en Carlyle Group rapporteerden gigantische verliezen in het eerste kwartaal van in totaal meer dan vijf miljard dollar. De verliezen vielen vooral toe te schrijven aan de waardedalingen van de participaties.

Verlies op  papier

Het gaat hier wel om een verlies op papier. Bij verkoop van de deelnemingen moet blijken of de investeringen daadwerkelijk rendabel waren. De eindafrekening bepaalt uiteindelijk in grote mate wat de firma’s gaan verdienen en zal ook leidend zijn voor het vertrouwen dat investeerders hebben in de private equity-spelers.

Tussentijdse fluctuaties in de waarderingen van de participaties zijn vanwege de langetermijnvisie van private equity-firma’s niet het allerbelangrijkste. Tenzij de firma in geldnood zou komen en gedwongen is bepaalde participaties van hand te doen, maar dit lijkt bij veel private equity-spelers geen rol te spelen.

Dry powder

Wereldwijd zitten private equity-huizen op een flinke zak geld, ook wel dry powder genoemd. En vanwege de hoge beheerfee’s die zij ontvangen, blijft er kapitaal binnenstromen. 

Verliezen in perspectief gezien

De waardedaling van de participaties schetst wel een beeld van de huidige situatie en die is vanwege de coronacrisis niet al te best. Blackstone en Apollo zagen beide bijvoorbeeld de waarde van hun portefeuilles, met daarin de belangen in bedrijven, met krap 22% dalen in het afgelopen kwartaal.

Dit is evenwel vergelijkbaar met de daling van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500, die in dezelfde periode circa 20% daalde. Andere investeringen van de private equity-huizen, denk aan bedrijfskredieten of vastgoed, hielden de verliezen nog beperkter.

En hoewel investeerders zich niet blind moeten staren op de waarderingen, geeft de waardedaling wel een signaal af dat de risico’s en uitdagingen voor bedrijven in de portefeuille toenemen. Wellicht moeten er een paar faillissement aanvragen, mogelijk worden dat er meer dan een paar. En misschien zijn er reorganisaties nodig en loopt dat in de kosten.

Op korte termijn ‘cashen’ op deelnemingen zit er voorlopig ook niet in. Een niet-beursgenoteerd bedrijf naar de beurs brengen, bijvoorbeeld, is vermoedelijk al geen optie omdat het sentiment op de aandelenmarkt grimmig blijft.

Gevaarlijke cocktail biedt ook kansen

De flinke waardedalingen, mogelijke reorganisaties en het gebrek aan uitstapmogelijkheden vormen een gevaarlijke cocktail. Tegelijk gedijen private equity-partijen doorgaans goed in tijden van crisis. Veel firma’s maken van het moment gebruik om afgestrafte bedrijven tegen een aantrekkelijke korting te kopen. Zo kocht Apollo voor 40 miljard dollar aan in het eerste kwartaal, vooral in maart. In april werd nog eens 10 miljard dollar geïnvesteerd.

Sinds het dieptepunt van de crisis eind februari/begin maart, trad er wel een scherp herstel op. Zo trokken de aandelenmarkten flink aan. Daarmee dringt de tijd voor private equity-firma’s om in te grijpen en om bedrijven tegen een korting op te pikken.

Tegelijk ligt de coronacrisis echter nog niet achter ons en het lijkt niet uitgesloten dat er opnieuw flinke druk komt op de waarderingen van bedrijven. Dat creëert dan opnieuw kansen voor de koopjesjagers.

Lees ook: 5 vragen voor beginnende private equity-investeerders

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen