Nieuws

DWS: Nederlandse vastgoedmarkt blijft goed presteren

Vooral de vier grote steden springen eruit

Ondanks de economische vertraging, blijft de Nederlandse vastgoedmarkt goed presteren. Dat schrijft DWS in zijn ‘Vastgoed Outlook’ voor Nederland en de rest van Europa.

De vermogensbeheerder toont zich positief over de vier grootste Nederlandse steden. Volgens DWS biedt Rotterdam goed geprijsde toplocaties. In Amsterdam zijn de vastgoedprijzen momenteel torenhoog, maar DWS blijft vooralsnog overwogen in de hoofdstad. Ook in Den Haag en Utrecht zijn interessante beleggingsmogelijkheden te vinden, zo schrijven de vastgoedexperts.

Nederlandse markt loopt voorop

Volgens de laatste INREV-cijfers behaalden op Nederland gerichte fondsen afgelopen jaar een totaalrendement van bijna 11%. Dit is lager dan in voorgaande jaren, maar het ligt nog steeds ruim boven het Europese gemiddelde.

Het ging Nederland de afgelopen jaren voor de wind. Tussen 2015 en 2019 kende ons land een consistente economische groei van gemiddeld 2,3% per jaar. Maar dit zal naar verwachting de komende twee jaar wel afvlakken naar 1,3%, vanwege de wereldwijde economische groeivertraging.

Amsterdam springt daar bovenuit, met een verwachte economische groei van 2% over de komende twee jaar. Volgens DWS kunnen de huurprijzen in de hoofdstad voorlopig nog verder oplopen, vanwege de aanhoudend grote vraag naar vastgoed en de historisch lage leegstand.

Vanwege de vastgoedschaarste beschouwt DWS Amsterdam als een van de topkeuzes is voor actief beheer. Vooral A-locaties rondom de hoofdstad met goede voorzieningen en een goede verbinding met de stad gaan hiervan profiteren, aldus de vermogensbeheerder. Ook steden zoals Den Haag, Utrecht en Rotterdam kunnen profijt hebben van deze zogeheten push- en pull-factoren.

DWS is ook overwogen op de zakelijke markt in Rotterdam.

Nederlandse retailmarkt presteert minder goed

De Nederlandse retailsector presteert minder goed. DWS verwacht dat de huurprijzen in deze sector in de komende periode met 5 tot 6% zullen dalen. Terwijl de liquiditeit opdroogt, wordt er rekening gehouden met een significante outflow van yields.

... maar woonvastgoed blijft in trek

Nederlands woonvastgoed daarentegen blijft populair onder beleggers. Hier werd vorig jaar in totaal 7,2 miljard euro in geïnvesteerd en dat ligt ruim boven het historisch gemiddelde. Het komt neer op een stijging van 7% ten opzichte van 2018.

Woonvastgoed profiteert volgens DWS nog steeds van de sterke bevolkingsgroei rondom de Randstad, een mismatch tussen vraag en aanbod en de liberalisering van de woningmarkt.

DWS ziet onder andere interessante beleggingsmogelijkheden in Utrecht en Den Haag, die vaak niet hoog staan op de verlanglijstjes van beleggers.

Europa: Vastgoedmarkt is veerkrachtig

Hoewel de wereldwijde economische groeivertraging een reden tot zorg is, omschrijft DWS de Europese vastgoedmarkt nog steeds als veerkrachtig. De leegstand is lager dan gemiddeld en veel grote steden kampen met een schaarste aan vastgoed van hoge kwaliteit. Naast Amsterdam gooien ook Parijs en Warschau hogen ogen.

Het enige sement dat er negatief uitspringt is het Europese winkelvastgoed, dat last heeft van de aanhoudende groei van online verkopen. De gemiddelde leegstand bedraagt hier 8,7%: het hoogste niveau ooit. DWS ziet geen signalen dat dit afvlakt.



Voor de komende vijf jaar verwacht DSW dat de huren in vrijwel alle marktsegmenten zullen stijgen, met uitzondering van winkelvastgoed.

Voor kantoorvastgoed rekent de vermogensbeheerder op een gemiddelde huurstijging van 1,5% per jaar. In logistiek vastgoed zullen de huren naar verwachting met 2,1% per jaar oplopen en in woningvastgoed met 2,5%.

In winkelcentra daarentegen houdt DWS rekening met een daling van 1,2%. Vorig jaar gingen de huurprijzen al met bijna 1% omlaag. Alleen in Centraal- en Zuid-Europa zaten ze nog in de lift.

Overweging in logistiek vastgoed

DWS is overwogen in logistiek vastgoed. Ook woonvastgoed vindt de vermogensbeheerder nog steeds aantrekkelijk; met name in Dublin en Madrid.

In de Europese kantorenmarkt neemt DWS een neutrale positie in. Deze markt bevindt zich volgens de vastgoedexperts in een late fase van de economische cyclus. De Britse kantorenmarkt zou daarentegen wel eens positief kunnen verrassen.

Lees ook: Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober