Column

Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

Vastgoed kan een welkome aanvulling op uw portefeuille zijn.

Investeren in vastgoed kan best lucratief zijn, zeker in het huidige renteklimaat. U bent relatief beschermd tegen inflatie,  investeert in iets tastbaars en vastgoed kan vrij waardevast zijn.

U hoeft niet per se zelf een huis te kopen om van start te gaan. Door in vastgoed te investeren kunt u als belegger wat diversiteit aanbrengen in uw portefeuille. Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

"Onder de verschillende beleggingscategorieën, presteert vastgoed op lange termijn vaak bovengemiddeld en is een belegging in vastgoed doorgaans minder volatiel", zei CEO Brian Dally van Groundfloor, een bedrijf dat vastgoedleningen verstrekt, eens in een interview met CNBC. "Mensen die al een eigen woning hebben, zullen de stap naar beleggen in vastgoed klein vinden", aldus de topman.

Wat zijn uw opties?

Real Estate Investment Trust (REIT)

Beleggen in zogenoemde REIT's is waarschijnlijk een van de meest simpele manieren om te investeren in vastgoed. Het zijn fondsen die hun inkomsten ontlenen aan vastgoedbeleggingen.

Deze investeringen kunnen worden gedaan in de vorm van een directe belegging in vastgoed, maar ook door vastgoedleningen te verstrekken of bestaande leningen over te nemen.

Het voordeel van dergelijke beursgenoteerde fondsen is dat beleggers vaak hogere dividenden kunnen verwachten dan bij aandelen of obligaties en dat u zo'n fonds, net als aandelen of ETF's, direct kunt aanschaffen en verkopen. Bovendien heeft u al met één investering een gespreide portefeuille.

Uiteraard bestaan er ook nog traditionele vastgoedfondsen, zowel beursgenoteerd als niet-beursgenoteerd, maar die hanteren vaak hogere kosten dan REIT's en bovendien moet je grotere bedragen inleggen. 

Een voordelig alternatief zijn vastgoed-ETF's. Onlinebroker Lynx wijst bijvoorbeeld op de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF, die de Global Property Research Global 100 Index volgt. Deze index bestaat uit de grootste en meest liquide beursgenoteerde vastgoedbedrijven ter wereld. Ook met een ETF ben je direct goed gespreid.

Vastgoedcrowdfunding

Vastgoedcrowdfunding is aan een opmars bezig. Er komen steeds meer projecten bij waarmee u kunt investeren in uiteenlopende vastgoedprojecten.

In de afgelopen jaren is vastgoedcrowdfunding een stuk professioneler geworden. Daarnaast krijgen beleggers steeds vaker een hypothecaire zekerheid, waardoor de risico's afnemen. Ook kan er pandrecht op de huurpenningen worden geheven. Mocht de ondernemer niet aan zijn betalingsverplichting kunnen voldoen, dan heeft de belegger recht op zijn deel van de investering na verplichte verkoop van het project, of worden de huurinkomsten direct naar degene met het pandrecht overgemaakt.

Een ander voordeel van crowdfunding is dat de rendementen hoger kunnen liggen dan bijvoorbeeld bij vastgoed-ETF's.

Het nadeel is wel dat er bij crowdfunding niet altijd sprake is van een gerenommeerde vastgoedonderneming met een trackrecord. Bovendien zijn de investeringen in een vastgoedproject niet verhandelbaar.

Risico's begrijpen

Vastgoedbeleggingen mogen dan wel een stuk minder volatiel zijn dan aandelen, dat wil niet zeggen dat u zich helemaal geen zorgen hoeft te maken om de risico's.

Zo kan bij commerciële bedrijven al snel een probleem met de kasstroom op de loer liggen: als de economie in een recessie belandt, is er een kans dat vastgoedbedrijven kopje onder gaan, er achterstallig onderhoud optreedt, huurders vertrekken en de waarde van een pand aanzienlijk daalt.

Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar de projecten waarin u wilt investeren. Vooral bij crowdfundingprojecten, die vooralsnog snel volgeschreven raken, is het van belang je hoofd koel te houden en in de details te duiken voordat u investeert.

Lees ook: Opmars van vastgoedcrowdfunding

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd