Column

Wat voor investeerder zoekt u?

Investeerders zijn er in alle soorten en maten. Dit zijn de meest veelvoorkomende.

Ook buiten de beurs om zijn er veel manieren om investeerders te vinden. Een expert van de Kamer van Koophandel zette de meest veelvoorkomende op een rij. 

De betekenis van een unicorn in dit verband: een niet-beursgenoteerd bedrijf met een verkoopwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Een elite groep bedrijven groeit met succesvolle financieringsronden naar de unicorn-status. Telegram (4,8 miljard), Revolut (1,7 miljard) en Taxify (1 miljard) staan hoog in de Europese unicorn-top 25.

Hoe worden deze unicorns vaak gefinancierd? Met venture capital, risicokapitaal dus. Investeerders zijn dol op veelbelovende startups en scale-ups. Deze ontketende groep ondernemers biedt investeerders perspectief en rendement.

Maar hoe je een investeerder vindt, daar gaat Paul van Eijck, KvK adviseur Ondernemersondersteuning dieper op in. Investeerders zijn er in alle soorten en maten volgens hem. "Voor een paar ton tot echte uitschieters met veel nullen achter de komma. Zoek dus eerst uit welk soort investeerder bij je past. Onderzoek ook of een lening bij de bank een betere optie is."

Informal investors ofwel Business angels

Informal investors zijn (ex-)ondernemers die geld verdienden aan de verkoop van hun onderneming. Informal investors nemen niet jouw rol als directeur over. En nemen graag een minderheidsbelang in je onderneming. Ze stellen naast geld ook hun kennis, ervaring en grote netwerk ter beschikking.

Venture Capital

Dit betreft particuliere investeerders met een groot vermogen. Ze besteden weinig tijd aan persoonlijke begeleiding van de ondernemer. En willen via een controlerend meerderheidsbelang toch grip op de onderneming.

Voordeel van deze investeerders is dat ze snel kunnen handelen in crisissituaties. Doordat ze over hun eigen geld beslissen.

Participatiemaatschappijen, private equity en beleggingsmaatschappijen

Een participatiemaatschappij beheert het geld voor grote (institutionele) beleggers. Voordeel is dat het mogelijk is om grote bedragen los te weken. Nadeel is dat deze investeerders zich risicomijdend gedragen. Er zijn ruim 60 participatiemaatschappijen in Nederland.

Crowdfunding

Geld binnenhalen via het publiek. Daar draait het om bij crowdfunding. Steeds meer start-ups zien het levenslicht dankzij family, friends en fans.

Individueel hebben ze onvoldoende geld om te investeren. Of vinden ze het risico te groot. Met alle kleine beetjes samen krijg je toch het benodigde geld bij elkaar.

Business incubators

Heb je in eerste instantie voornamelijk financiering nodig voor faciliteiten als huisvesting, internet, coaching en training? Stap dan op een business incubator af.

Dit soort investeerders is gespecialiseerd in het aanbieden van kennis (inclusief gratis workshops en masterclasses), een netwerk, en faciliteiten voor een startende ondernemer. Ze willen als tegenprestatie vooral dat je ze zoveel mogelijk promoot. Later kunnen business incubators je ook in contact brengen met kapitaalinvesteerders.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’