Column

Kunt u rijk worden door te investeren in start-ups?

En wat zijn de voor- en nadelen van geld in beginnende bedrijven stoppen.

Van foodtruck tot fintech, tegenwoordig kunt u online in allerlei bedrijven investeren. Zelfs als je niet tienduizenden euro’s op de bank hebt staan. Via een keur aan funding sites kunt u soms al vanaf 100 euro een aandeel in een startend bedrijfje kopen.

En wanneer u heeft geïnvesteerd via een converteerbare lening of aandelen, bezit u een deel van die startende business. Deze kunt u later verkopen – potentieel met veel winst. Sinds 2016 is dit mogelijk in de VS, dankzij de JOBS act. Daarin staat dat iedereen mag investeren via een online platform dat is goedgekeurd door de Amerikaanse financiële waakhond.

Bescherming investeerder

Maar om de investeerder te beschermen zijn er nog andere regels. Zo mag u maximaal 5% van uw inkomen investeren indien u minder dan een bepaald bedrag op de bank hebt staan. Erboven, dan mag u maximaal 10% van uw inkomen investeren. Ook de Nederlandse AFM is druk bezig met meer regelgeving op dit gebied.

Maar omdat het kan, betekent nog niet dat u moet investeren in start-ups. CBNC zette de voor- en nadelen van geld in beginnende bedrijfjes stoppen op een rij.

Waarom investeren een slim idee is

Als u geluk heeft en uw zuurverdiende geld in een succesvolle start-up stopt die uiteindelijk heel groot wordt, dan is het natuurlijk een goed idee. Maar ook geluk hebben. Er zijn maar weinig Instagram, Facebook, Skype’s, etc.

Juist omdat start-ups vaak zo nieuw zijn is er ook weinig data over de gemiddelde rendementen te vinden. Maar als u een succesvolle investering maakt in een start-up, dan kan u vaak wel meer rendement verwachten dan met indexbeleggen.

Maar vergis u niet, het is hoog rendement én hoog risico. Maar voor start-ups is dit soort kapitaalvergaring ontonbeerlijk. Juist voor beginnende bedrijfjes is het vergaren van kapitaal een van de grootste hordes.

Jonge investeerders die hun portfolio willen diversifiëren hebben in start-ups een goede. Maar het is belangrijk niet teveel in een start-up te investeren, om risico’s te spreiden.

Risicospreiding

De grootste reden om niet te investeren is omdat de meeste start-ups falen. De helft haalt de vier jaar niet eens. En zelfs als ze het wel halen, staat de waarde van uw investering niet altijd gelijk aan de uiteindelijke waarde van het bedrijf. Ook op dividend hoeft u bij start-ups niet te rekenen, omdat alle winst vaak weer terug gestopt wordt in het bedrijf.

Overigens als u investeert in een bedrijf middels een (converteerbare) lening, dan krijgt u wel consequent rente uitgekeerd, maar is het uiteindelijke rendement vaak wel lager. Dit is heel anders dan wanneer u obligaties van een bedrijf koopt en niet verzekerd bent van rendement.

Iets waar u ook op moet letten is dat als u uw deel van het bedrijf wilt verkopen, er wellicht geen markt voor is. Het feit dat u iets aanbiedt, wil niet zeggen dat er vraag naar is. Zeker niet als het een start-up is die in een niche zit. Uw aandeel hoeft niet liquide te zijn.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Waarom startups van de beurs wegblijven
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren