Column

Waarom startups van de beurs wegblijven

Bedrijven hebben de beurs niet meer zo nodig ter financiering. In ieder geval niet in het begin. Hoe valt er dan te investeren in startups en scale-ups?

Beleggen in private markten is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet voor particulieren. En dat is zonde, want van alle bedrijven ter wereld, is slechts een fractie beursgenoteerd.

CEO Stefan Von Imhof van beleggersplatform Alts.co ziet dat startups steeds vaker de beurs vermijden. “In het verleden was een beursgang de enige manier voor een groot bedrijf om voldoende geld bij elkaar te krijgen om te groeien”, zo stelt Von Imhof.

“Maar dat is in de afgelopen decennia compleet veranderd.” Met de opkomst van venture capital-fondsen in de jaren 90 en private equity-fondsen in de jaren 00, kregen bedrijven ineens toegang tot bijna onbeperkte financieringsmogelijkheden in de private markten.

Focus op de lange termijn

In combinatie met strenge regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven, zijn bedrijven een stuk minder gemotiveerd om nog naar de beurs te gaan, aldus Von Imhof. Bovendien is het een voordeel dat private ondernemingen niet op regelmatige basis cijfers hoeven te rapporteren, waardoor er meer focus komt op de prestaties op lange termijn.

En als bedrijven alsnog naar de beurs gaan, dan is dat in een later stadium van de onderneming. Een Amerikaans bedrijf dat naar de beurs gaat is gemiddeld 11 jaar oud, zo ziet Von Imhof. Dit was rond 2001 nog 8 jaar.

Het wordt wel steeds makkelijker voor kleinere beleggers om te investeren in de private markten, onder meer dankzij equity-crowdfunding.

Mindere kwaliteit

“Maar bedrijven kunnen veel gemakkelijker geld ophalen bij institutionele firma’s, waardoor de deals die overblijven voor particuliere beleggers van lagere kwaliteit zijn”, aldus de topman van Alts.co.

“Crowdfunding is nu een van de belangrijkste manieren voor individuele investeerders om toegang te krijgen tot startups, maar de stap naar crowdfunding is ook een teken van zwakte. Waarom zouden startups zich tot individuele investeerders keren, als zij gemakkelijker geld kunnen ophalen bij institutionele partijen?”

Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB financiering, is het overigens niet geheel eens met de mening van Von Imhof. In de Verenigde Staten is de kwaliteit mogelijk minder, maar in het Verenigd Koninkrijk “zeker niet”.

Eerder verkopen

“Er zijn juist veel scale-ups die equity-crowdfunding gebruiken in rondes waarin ook venture capital-fondsen investeren, zodat op deze manier particulieren niet alleen in kunnen stappen, maar ook stukken kunnen verhandelen”, aldus Kleverlaan.

Von Imhof ziet meer uitdagingen voor particulieren die willen investeren in private bedrijven. Zo is er de beperkte verhandelbaarheid en het gebrek aan transparantie over wat een aandeel in een bedrijf werkelijk waard is. Er zijn wel initiatieven die de private markt voor kleinere beleggers toegankelijk proberen te maken.

Zo wijst Von Imhof op een platform als Sandhill, dat de handel in zogeheten pre-IPO secondaries mogelijk maakt. Het gaat dan om oprichters of werknemers van een bedrijf die nog voorafgaand aan een beursgang van hun aandelen af willen.

Lege hulzen

Vaak is er namelijk een locked-up-periode afgesproken, waarin zij hun aandelen niet mogen verkopen binnen een bepaalde periode na een beursgang. “De handel in secondaries is een win-winsituatie voor beide partijen”, legt Von Imhof uit.

“Voor de verkoper is er liquiditeit, voor de koper is er een nieuwe investeringskans.” Omdat oprichters of werknemers vaak toch een boel aandelen in één keer willen verkopen, krijgen beleggers alsnog af en toe te maken met vrij hoge bedragen die niet iedereen kan ophoesten.

In het geval van Sandhill is bedacht om te werken met special purpose vehicles: lege hulzen die worden gevuld met de secondaries. Als belegger koop je een aandeel in de SPV.

Nog niet in Europa

Op korte termijn wil Sandhill dat de aandelen in de spv ook makkelijker verhandelbaar worden. Via het platform werd het mogelijk om onder meer te investeren in SpaceX en OpenAi, het bedrijf achter het populaire ChatGPT. In Europa is er nog geen vergelijkbaar platform, waarop secondaries voorafgaand aan een beursgang gekocht kunnen worden.

“Wel zien we steeds meer ontwikkelingen rond equity crowdfunding”, aldus Kleverlaan, wijzend op het platform Seedrs, waar aandelen in miljardenbedrijven als Revolut en Republic verhandeld worden.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.